Forsker om militær lavspænding i Arktis: - Det bliver svært

Det er en nobel, men urealistisk ambition at Arktis forbliver et militært lavspændingsområde. Sådan lyder vurderingen fra en seniorforsker i global sikkerhed og Arktis.
Det bliver svært at holde Arktis som et militært lavspændingsområde, lyder det fra seniorforsker i global sikkerhed og Arktis. Foto © : Rasmus Graversen - Arktisk Kommando
Skrevet af Anders Dall
19. april 2021 06:27

Under arbejdet med en ny arktisk strategi har målsætningen fra Grønland hidtil lydt, at den kommende 10-årige strategi skal bestræbe sig på at holde militære spændinger på et lavt blus.

Men selv om det er en ambition, som resten af de arktiske stater deler, gør den militære oprustning i Arktis det til en særdeles svær manøvre.

Det vurderer seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Insitut for Internationale Studier også kendt som DIIS.

- Jeg tror desværre, det er urealistisk, siger han og uddyber:

- Både Rigsfællesskabet, men også andre arktiske stater fremhæver jo meget gerne den her ambition om at holde Arktis som et lavspændingsområde. Men der er nogle udviklinger i gang, som kan være vanskelige at styre, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Ruslands ruster op

Han forsker i global sikkerhed, Arktis og Rusland og henviser blandt andet til Ruslands militære oprustning i området.

- Det er et område, som på en måde holder vejret, fordi der er en militær oprustning i gang, siger seniorforskeren og hæfter sig særligt ved tiden efter 2014.

-  2014 markerer jo Ruslands invasion og annektering af den ukrainske halvø Krim i Sortehavet, siger Flemming Splidsboel Hansen.

LÆS OGSÅ Valg i Grønland sætter langsigtet strategi for Arktis på pause

Han forklarer, at det umiddelbart kan virke underligt, at Ruslands invasion af en ukrainsk halvø kan have betydning for Arktis.

Men den betød, at de vestlige lande sanktionerede Rusland på grund af invasionen, og det er en konflikt, der har bredt sig som ringe i vandet, der har nået Arktis.

- Vi har set, og det siger russiske eksperter åbent, at Rusland har forskudt sit forvar fra blandt andet Østersøen op til Arktis siden 2014. Så der er sket en ret omfattende oprustning fra russisk side efter 2014 - også i Arktis.

- En tydelig tyngde i deres forsvar ligger nu i Arktis, og det ser vi med materiel og øvelser, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Stor opgave venter

Han peger på, at også de fire arktiske stater i Nato placerer nyt materiel i Arktis. Det drejer sig om Danmark, Norge, Canada og USA.

- Dér ser vi også mere omfattende og stadig skarpere øvelser, siger Flemming Splidsboel Hansen.

LÆS OGSÅ Forsinket strategi for Arktis bekymrer ikke seniorforsker

Derfor er det altså noget af en opgave, som de arktiske lande står over for i forhold til at holde Arktis som et lavspændigsområde. 

- Jeg synes, det på mange måder er en nobel ambition, og de arktiske stater støtter det alle sammen, men der er desværre nogle processer i gang, der er svære at rulle tilbage. Det er ikke umuligt, men det vil kræve en stor indsats, siger Flemming Splidsboel Hansen.