Forsinket strategi for Arktis bekymrer ikke seniorforsker

Den forsinkede 10-årige strategi for Arktis giver ikke panderynker hos forsker i global sikkerhed i Arktis, Flemming Splidsboel Hansen.
Både Covid-19 og valget til inatsisartut har forsinket Grønland, Danmark og Færøernes arbejde med at blive færdig med en ny 10-årig strategi for Arktis. Foto © : Arktisk Kommando/Air Greenland
16. april 2021 05:41

At der på nuværende tidspunkt ikke foreligger en fælles strategi bekymrer ikke seniorforsker ved Dansk institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel Hansen.

- Det er selvfølgelig altid ærgerligt, når der kommer forsinkelser, men nogen afgørende betydning vil det ikke have, siger Flemming Splidsboel Hansen, der blandt andet forsker i global sikkerhed i Arktis.

Både Covid-19 og valget til inatsisartut har forsinket Grønland, Danmark og Færøernes arbejde med at blive færdig med en ny 10-årig strategi for Arktis.

Vigtig strategi

Den seneste strategi løb frem til udgangen af 2020, og Arktis er et område, der bliver mere og mere vigtig, fastslår Flemming Splidsboel Hansen. Det gælder både internt i Rigsfællesskabet og udadtil. 

For mens Danmark, Grønland og Færøerne i strategien skal finde fælles fodslag om, hvordan de tre lande vil håndtere udviklingen i Arktis, så sender det også et signal til omverdenen, fortæller seniorforskeren.

- Det er et dokument, der har en ekstern funktion ved at fortælle omverdenen, hvordan Rigsfællesskabet ser Arktis, hvilke områder vil vi prioritere, hvilke områder ser vi på med bekymring, hvor har vi nogle særlige muligheder, siger Flemming Splidsboel Hansen. 

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet blænder snart op for ny strategi for Arktis

- Så selvfølgelig er det vigtigt at have strategien. Blandt andet, fordi den arktiske region bliver stadig vigtigere. Men det er ikke afgørende, at den kommer lige nu, vurderer han.