Air Greenland: Vi har ikke haft så stor pukkel af passagerer siden askeskyen i 2010

136 flyafgange blev aflyst på én uge. Mange passagerer er stadig fanget og venter på at komme afsted.
Tåge over landingsbanerne har givet udfordringer for Air Greenland. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
15. juli 2024 16:16

Hvis du som så mange andre lige er gået på sommerferie og skal ud og rejse, så har du nok opdaget det.

Mange aflyste fly og store forsinkelser har præget afgangstavlerne i lufthavnene den seneste uge.

Fra mandag 8. juli og til og med søndag eftermiddag var 136 flyafgange blevet aflyst. Det oplyser Air Greenland til KNR.

- Vi har haft rigtig mange, der er berørt af aflysninger, siger direktør for bæredygtighed og kommunikation ved Air Greenland Inga Dóra G. Markussen. Hun fortæller, at 3700 passagerer var berørt af aflysninger i løbet af de syv dage.

- Vi har selvfølgelig fløjet en masse mennesker i sidste uge også. Det er ikke alle, der er berørt, men det er mange. Det er ekstraordinært mange.

Ikke nok sengepladser

Vejret er altafgørende for, hvorvidt flyene kan komme på vingerne. Det er især tåge, der har udfordret Air Greenland i den sidste uge.

Aflysninger og forsinkelser er ikke ligefrem nyt for de rejsende her i landet, men situationen siden 8. juli er alligevel speciel.

- Det er mange år siden, vi har set så stor en pukkel af rejsende. Faktisk ikke siden askeskyen i 2010, siger Inga Dóra G. Markussen og henviser til den askesky fra vulkanen Eyjafjallajökull i Island, som stoppede al flytrafik.

Og det sætter et større puslespil i gang.

- De passagerer, som er forsinkede eller aflyst, skal vi indlogere på et hotel eller lignende overnatningssteder. Og det er et problem, når der ankommer rigtig mange til et sted, hvor der ikke er nok sengepladser.

Derfor har folk været nødsaget til at overnatte på feltsenge i gymnastiksalen i Kangerlussuaq og på en skole i Ilulissat.

Hvad så nu?

Men oprydningsarbejdet fra de mange aflysninger er ikke færdigt, og derfor sidder mange stadig og venter på at komme afsted rundt omkring.

Værst står det til i Sydgrønland, hvor mange stadig er fanget. Derfor samarbejder Air Greenland med Arctic Umiaq Line om at indsætte flere skibe fra Nanortalik til Nuuk, siden storisen har trukket sig lidt.

Forsinkelser koster mange millioner

Det er dyrt for Air Greenland at skulle betale overnatning og kost til de mange strandede passagerer.

For to år siden havde flyselskabet nogle af de samme problemer om sommeren, hvor især Kangerlussuaq blev en stor flaskehals.

Det endte med at koste Air Greenland 100 millioner i omkostninger for overnatning, mad og ekstra fly. I 2023 var det tal på 50 millioner.

Hvornår Air Greenland er i bund med puklen af passagerer, tør Inga Dóra G. Markussen ikke gætte på.

- Det er svært at sige, hvornår alle er kommet afsted. Det kommer an på vejret i den her uge. I morgen er vi allerede udfordret på hele vestkysten med tågebanker. Det er kun vejret, der bestemmer, siger hun.