Turbulent år: Air Greenland har brugt 100 millioner kroner på aflysninger og forsinkelser

Dårligt vejr og mangel på reservedele har resulteret i mange forsinkelser og aflysninger hos Air Greenland i 2022. I alt har det kostet flyselskabet 100 millioner kroner at sikre deres kunder, og det er det højeste beløb nogensinde.
Air Greenland har i 2022 brugt det højeste beløb nogensinde på at sikre deres kunder i forbindelse med aflysninger og forsinkelser. Foto © : Air Greenland
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
21. april 2023 13:58

100 millioner kroner.

Det er så mange penge, Air Greenland har brugt i 2022 på at indlogere deres kunder på grund af aflysninger og forsinkelser.

- 2022 har nok været det vanskeligste år i selskabets historie rent driftsmæssigt, og det har der været flere årsager til, siger administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, til KNR.  

Begyndelsen af året var præget af Covid-19, og det gjorde, at Air Greenland havde markant færre passagerer på flyene de første par måneder.

Men i takt med, at Air Greenland igen fik luft under vingerne, og passagerne kom tilbage, opstod der nye problemer.

For vejret i 2022 viste sig at være usædvanligt ustabilt, og det skabte ekstraordinært mange forsinkelser og aflysninger.

Det højeste beløb nogensinde

Bliver et fly aflyst på grund af vejret, tilbyder Air Greenland at indlogere passagerer på selskabets regning, og den regning løb altså op i 100 millioner kroner for Air Greenland i 2022.  

- Det er rigtig mange penge for en lille virksomhed som Air Greenland, siger Jacob Nitter Sørensen og fortsætter:

- Passagerne skal have overnatning, og de skal have mad. Og på grund af, at vi har manglet hotelsenge, har vi været ude i at flyve passagerer fra Nordgrønland til Sydgrønland bare for at give dem et sted at sove.

Air Greenland lander tocifret millionoverskud

Air Greenland havde en rekordhøj omsætning på knap 1,5 milliarder kroner i 2022.

Det bliver 58,6 millioner kroner efter skat.

416.000 passagerer fløj i 2022 med Air Greenland. En stigning på 34 procent i forhold til året før.

Der var i alt 34.600 flyvninger.

Mange aflysninger og forsinkelser kostede i alt Air Greenland 100 millioner kroner blandt andet på at indlogere strandede passagerer.

Air Greenland afholder generalforsamling 12 maj 2023.

Og sammenligner man beløbet med andre år, er tallet for 2022 det højeste nogensinde, oplyser direktøren:

- Vi taler om mere end en fordobling i omkostninger til irregularitet relateret til dårligt vejr. Så det har været markant mere, end vi nogensinde har oplevet før, siger han.   

Ikke holdbart

Og det faktum, at Air Greenland har brugt 100 millioner kroner på at sikre sine kunder, er bestemt ikke en holdbar løsning.

- Nej, det er det ikke, siger Jacob Nitter Sørensen.

Og derfor er det også noget flyselskabet nu har sat på dagsordenen for at omkostningerne i fremtiden ikke kommer op på samme niveau.

- Vi har lavet en lang række tiltag for at sikre en mere stabil drift i 2023. Vi har købt et ekstra fly, ansat flere mennesker og arbejder på at sikre flere overnatningssteder rundt omkring på kysten, siger direktøren.