Strandede passagerer presser fortsat Air Greenland

Kangerlussuaq er det sted i landet, hvor de strandede passagerer hober sig mest op. Andre steder er flyene igen på vingerne.
Air Greenland er tirsdag endnu ikke lykkedes med at finde et fly, det kan sætte ind på strækningen til København. Det betyder strandede passagerer. Foto © : Camilla Dam/KNR
12. juli 2022 12:46

Situationen med godt 1000 strandede flypassagerer i landet er tirsdag lettet en smule.

Flere steder på kysten er Air Greenlands fly på vingerne igen, fordi vejret er blevet bedre. Men i Kangerlussuaq er der stadig problemer.

For selv om det samlede antal af strandede passagerer er dalende, så er situationen i lufthavnen i Kangerlussuaq uændret.

Næsten hele landet er påvirket af flyforsinkelser i dag: 

Pituffik 
Qaanaaq
Upernavik
Uummannaq
Qaarsut
Ilulissat
Aasiaat
Qasigiannguit
Qeqertarsuaq
Sisimiut
Kangerlussuaq
Nuuk
Maniitsoq
Paamiut
Qaqortoq
Nanortalik
Narsarsuaq
Narsaq
Tasiilaq
Kulusuk
København

Flyselskabet er tirsdag endnu ikke lykkedes med at finde et ekstra fly, det kan sætte ind på strækningen til København. Det betyder, at passagerne fortsat har hobet sig op og venter på at komme med et fly til Danmark.

- Vi har en masse passagerer, der skulle have været afsted i weekenden og i går, som ikke er kommet af sted endnu. Dem er vi i gang med at finde ud af, hvordan vi kan få afsted, siger Air Greenlands PR manager Inga Dora G. Markussen til KNR. 

LÆS OGSÅ Strejke i SAS: Apollo og familien fik aflyst fly midt i toldfri-området

Hun forklarer, at flymarkedet i Europa lige nu er så presset, at det indtil videre ikke har været muligt at leje et ekstra fly til strækningen mellem Kangerlussuaq og København. 

- Flylejemarkedet i Europa er kaotisk i øjeblikket, så der er ikke nogen ledige fly på  markedet. Og det går så ud over de passagerer her, som ikke kunne komme afsted på grund af tågen de sidste par dage, siger hun.

Tåge og lave skyer har drillet

Lave skyer og tåge langs vestkysten og særligt Nuuk var skyld i at godt og vel 1000 Air Greenland passagerer er strandet forskellige steder i landet. Det meldte flyselskabet ud i går. 

De mange flyforsinkelser har allerede fået den konsekvens, at flyselskabet i går valgte at indstille alt salg af billetter til og fra vestkysten resten af juli.

LÆS OGSÅ Knap 1000 flypassagerer er strandede: Ikke flere billetter til salg i juli

Generelt for indenrigsflyvningen i Grønland i dag er der dog positive takter. 

- Dagens program bliver mere eller mindre fløjet, fordi tågen og de lave skyer letter fra jorden, så flyene er oppe at flyve nu, siger Inga Dora G. Markussen. 

Hun understreger dog, at der er tale om passagerer med billet til i dag, og at der stadig er en stor opgave at finde pladser til passagerer med billetter til de foregående dage.

-  Det er en pukkel, man er i gang med at rydde op i. Den bliver afviklet lige så snart, der er pladser til passagerne, så man kan få dem rundt på kysten, lyder det fra Air Greenlands PR manager. 

Har lejet idrætshal som back up til strandede passagerer

Kan alle strandede Air Greenland passagerer regne med, at I sørger for, at de har en seng at sove i i nat?

- Det gør vi alt, hvad der står i vores magt for at gøre sammen med Mittarfeqarfiit. Det er specielt i Kangerlussuaq, vi er udfordret, fordi der har samlet sig en masse passagerer der siden weekenden og i går, siger Inga Dora G. Markussen.  

Som en backup plan forklarer hun, at flyselskabet har lejet en idrætshal i Kangerlussuaq, hvis man skulle få brug for at placere overnattende passagerer der.

Lige nu skriver Air Greenland på sin hjemmeside, at der vil være forsinkelser i trafikprogrammet frem til den 15. juli på grund af vejrmæssige forhold langs kysten.

Flyselskabet arbejder på at ombooke alle passagerer, der er ramt af forsinkelserne, og sender opdaterede rejseplaner ud hurtigst muligt.