Knap 1000 flypassagerer er strandede: Ikke flere billetter til salg i juli

Lave skyer og tåge skaber store problemer for Air Greenland. Og vejrmeldingen lover ikke meget bedre i de næste dage.
Katrine Noahsen Gundel fra Ilulissat skulle være rejst til Danmark sammen med sin familie på ferie i dag. Men sådan gik det ikke. Foto © : Privat
11. juli 2022 15:02

Knap 1.000 passagerer er lige nu strandede rundt omkring i landet.

De skulle være rejst med Air Greenland i weekenden og i dag, men teknikproblemer, tæt tåge og lave skyer langs kysten og især over Nuuk har betydet, at de mange passagerer ikke er kommet på vingerne.

Så nu indstiller Air Greenland billetsalget til og fra vestkysten i resten af juli.  

Disse steder er ramt af flyforsinkelser:

Upernavik
Uummannaq
Qaarsut
Ilulissat
Aasiaat
Qasigiannguit
Sisimiut
Kangerlussuaq
Nuuk
Maniitsoq
Tasiilaq
Kulusuk   

- Air Greenland er sårbar i denne tid. Vi leverer ikke den service, som vi har sat os for, og vi må derfor ty til at lukke for salget, siger Jacob Nitter, der er administrerende direktør i selskabet, i en pressemeddelelse.

- Tågen og lave skyer driller os så meget, at dagens planlagte programmer bliver udskudt, og når det sker flere dage i træk, får vi en stor ophobning af passagerer.

Og det er det, der er sket nu i stort set hele landet. 

Familieferie til Danmark gik i vasken 

I Ilulissat står Katrine Noahsen Gundel sammen med sin familie. De skulle være rejst til Danmark på ferie i dag - men sådan gik det altså ikke. 

- Det er selvfølgelig frustrerende og stressende. Vi ville meget gerne rejse til tiden. Det er jo en familieferie, og den yngste af børnene havde glædet sig meget og er meget skuffet nu. Men jeg har forklaret hende situationen, siger Katrine Noahsen Gundel til KNR. 

- Vi skulle være fløjet ud i morges, og da var flyet endnu ikke aflyst. I takt med at skyerne blev mindre, blev vi mere håbefulde, og det så ud som om, at vi kunne flyve. Men pludselig - og mens vi var i lufthavnen - fik vi besked om, at vi alligevel skulle flyve, fortæller hun.

Mangler overnatningssteder

De fleste af Dash 8’erne har base i Nuuk. Et enkelt har base i Ilulissat, og også der har tågen ligget tung og tæt i den sidste tid. Lige nu ser det ikke ud som om, at den letter ifølge Air Greenland. 

Og det er ikke det eneste problem i turistbyen, oplyser Jacob Nitter. 

LÆS OGSÅ Flypassager strandet og måtte selv sejle hjem, fordi Air Greenland ikke kunne hjælpe

Der er også mangel på overnatningssteder, siger han.  

- Air Greenland sørger for, at passagerne som er ude, får en overnatning, men selv det er en stor logistisk udfordring, idet der er yderst begrænset overnatningskapacitet tilgængelige. Vores organisation sammen med Mittarfeqarfiit er stort set presset på alle fronter, siger direktøren. 

- Vi vil derfor også opfordre passagerne om at udvise tålmodighed, da vores medarbejdere arbejder på højtryk for at løse udfordringerne. Men det er svært, når vi end ikke kan komme i luften, siger Jacob Nitter. 

Lover at ny rejseplan er på vej

Air Greenland vil informere om den pressede situation på deres hjemmeside og sociale medier. De passagerer, som mangler en ny rejseplan, vil få en tilsendt.

- Lige nu er vores medarbejdere i gang med et enormt stort puslespil, som skal gå op, men kunderne må ikke fortvivle. Der kommer en ny rejseplan. Det er op til vejret, flyene og besætningerne, om det kan lykkes, siger Jacob Nitter.