Vejret driller flytrafikken: Folk overnatter i gymnastiksale og på skoler

Der er opstået en stor pukkel af strandede passagerer rundt omkring i Grønland. Air Greenland oplyser, at de nok først får ryddet op i løbet af næste uge.
Tæt tåge over lufthavnen i Nuuk gør det svært for Air Greenlands fly at lande og lette i hovedstaden. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
12. juli 2024 13:15

For femte dag i stræk er flytrafikken herhjemme udfordret. I Kangerlussuaq og Ilulissat har der måtte tænkes i kreative løsninger for at få indkvarteret de mange strandede passagerer.

Direktør for bæredygtighed og kommunikation i Air Greenland Inga Dóra G. Markussen oplyser til KNR, at 2600 personer siden mandag er blevet påvirket af aflysninger.

- Ud af de 15.000 vi normalt flyver på en uge, så er det mange, siger hun.

Air Greenland har valgt at aflyse en afgang fra København til Kangerlussuaq i dag, så de passagerer ikke også ville sidde strandet. I stedet skal flyet til Narsarsuaq, hvor de håber at kunne lande. Det oplyser direktør for bæredygtighed og kommunikation Inga Dóra G. Markussen. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Derfor må der også tys til særlige muligheder, når det kommer til overnatning. I Kangerlussuaq må nogle sove på feltsenge i hallen, mens skolen i Ilulissat er taget i brug, så folk har tag over hovedet.

- Det er en ret stor opgave at skulle igangsætte sådan en nødindkvarteringsløsning, men det er også en plan, vi er nødt til at have. Især i Ilulissat og Kangerlussuaq, hvor der er mange, der tit og ofte strander, er vi nødt til at tage det i brug, siger Inga Dóra G. Markussen.

Hun fortæller, at også Narsarsuaq er udfordret, når de har så mange aflysninger.

Ekstrakapacitet til max tre dage

Inga Dóra G. Markussen oplyser, at der er systemer i værk, når vejret sætter en stopper for flyvningerne.

- Vi har jo erfaringer med, at det kan blive sådan noget vejr her, og derfor har vi også ekstrakapacitet. Vi har både, ekstra fly og ekstra helikoptere, som vi bruger, men det er til max tre dage.

- Men nu er vi gået ind i en periode, hvor vi ser det i lang tid, og derfor bliver det sådan en stor pukkel hvor flere og flere bliver berørt, siger hun.

Forsinkelser koster mange millioner

Det er dyrt for Air Greenland at skulle betale overnatning og kost til de mange strandede passagerer.

For to år siden havde flyselskabet nogle af de samme problemer om sommeren, hvor især Kangerlussuaq blev en stor flaskehals.

Det endte med at koste Air Greenland 100 millioner i omkostninger for overnatning, mad og ekstra fly. I 2023 var det tal på 50 millioner.

Derfor holder personalet daglige møder for at prøve at løse udfordringerne på nye måder.

- Det er en ekstraordinær situation lige nu. Det bliver nok først i løbet af næsteuge, at vi får ryddet op, siger Inga Dóra G. Markussen, som opfordrer til tålmodighed.

Berørte rejsende vil modtage nye informationer om afgange på mail.

I Kangerlussuaq er folk nødsaget til at overnatte i gymnastiksalen på feltsenge. Foto © : Privat