Mikael Petersen: Jeg kan ikke genkende snak om sexchikane

Mikael Petersen tager for første gang til genmæle mod anklager om sexchikane. Han mener ikke, at han har gjort noget forkert i juridisk forstand.
- Jeg forstår ikke, hvorfor anonyme klager, der ikke har ført til hverken anmeldelser eller yderligere handling fra mine tidligere arbejdsgivere, skal bruges til at miskreditere mig i mit nuværende job, siger Mikael Petersen. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
03. april 2020 11:49

I Partii Naleraq har døren smækket i de sidste dage.

Partiets formand, Hans Enoksen, har nemlig ansat en ny partisekretær – og det er Mikael Petersen, som tidligere har været partisekretær i Siumut.

Først tog Kuno Fencker sit gode tøj og gik i protest i onsdags. Og i går smækkede ungdomsformand Paarnannguaq Tobiassen også med døren. Hun vil ikke længere have noget med partiet at gøre mere, sagde hun til KNR. 

LÆS OGSÅ Efter anklager om krænkelser: Mikael Petersen er ny partisekretær i Partii Naleraq

Grunden til det er, at ingen af dem vil være medlem af et parti, hvor Mikael Petersen er ansat. For i tilbage i februar kom Mikael Petersen for alvor i rampelyset. I 10 breve anklagede kvinder fra Siumut ham for systematiske og gentagne seksuelle krænkelser.

Flere af kvinderne - blandt andre folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam - stod senere offentligt frem

Sagen endte med, at hovedbestyrelsen fritog Mikael Petersen for tjeneste - og siden opsagde han selv sin stilling i partiet.

Bramfri omgangstone

Og nu er han så ansat i Naleraq.

Selv kan Mikael Petersen ikke genkende anklagerne. Han mener ikke, at “han har gjort noget forkert i juridisk forstand og afviser anklagerne, men han indrømmer at en bramfri omgangstone kan have stødt andre i fortiden, og at den kan have givet anledning til misforståelser.”

Det skriver han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Jeg har mistet respekten for Partii Naleraq

- Ingen har nogensinde fremsat klager over for mig. Og jeg har aldrig fået den slags indikationer fra mine tidligere chefer. Der har tidligere i Siumut været en bramfri omgangstone, som jeg i egenskab af partisekretær burde have modvirket, snarere end deltaget i. Men at der skulle have været tale om sexchikane, kan jeg på ingen måde genkende. Og advokaterne mener da heller ikke, der er noget at komme efter, siger Mikael Petersen i pressemeddelelsen.

Der har tidligere i Siumut været en bramfri omgangstone, som jeg i egenskab af partisekretær burde have modvirket, snarere end deltaget i.

Han henviser til, at advokathuset Koch/Christensen har udredt sagen for ham:

- Konklusionen fra advokaterne er entydig. De har ikke fundet hverken strafbare eller ansættelsesretligt ansvar for mig. Det ændrer dog ikke ved, at jeg er ked af den virak, som min person har betydet for tidligere kolleger og for mine nye arbejdsgivere, siger Mikael Petersen selv i pressemeddelelsen.

Du siger selv, at du muligvis er kommet til at røre ved nogen. Hvis vi tænker tilbage, føler du så et moralsk ansvar, og føler du, at du har krænket nogen? 

- I 2013 blev loven om sexchikane ændret - jeg skal sige, at jeg respekterer den lov i højete grad, og jeg mener, at det er vigtigt, at man følger den. Vi har derfor i partiet ikke været særligt opmærksomme på de nye regler, når vi i partiet handlede, som vi gjorde, i kammeratskabets ånd, siger Mikael Petersen til KNR.

- Derfor er jeg helt med på, at sådan noget (at røre ved nogen, red.) pludselig kan ske, og kunne være sket. Derfor vil jeg ikke skjule, at man har kunne misforstå mig, siger Mikael Petersen.

- Virker som om jeg bevidst skal misforstås

Mikael Petersen har tidligere forklaret, at "han ved en enkelt lejlighed, og i kammeratlig kådhed, har opført sig på en måde, som kunne have overskredet kollegaens grænse."

Men han mener, at “det fejlagtigt er blevet udlagt som en anerkendelse af anklagernes rigtighed.”

LÆS OGSÅ Medie: Mikael Petersen erkender klap i numsen

- Jeg ærgrer mig gul og grøn over, at jeg ikke har været mere opmærksom på, hvordan min jargon og kollegiale omgang kunne forstås, og jeg er oprigtig ked af, hvis nogle har følt sine følelser trådt for nær, siger han i meddelelsen.

- Omvendt forstår jeg ikke, hvorfor anonyme klager, der ikke har ført til hverken anmeldelser eller yderligere handling fra mine tidligere arbejdsgivere, skal bruges til at miskreditere mig i mit nuværende job. Og det virker som om jeg bevidst skal misforstås, fordi jeg ærligt erkender, at min facon kan have været årsag til misforståelser og sårede følelser, siger han.