ARAJUTSIVIGIT? Her er ugens største nyheder

I ugen der gik kunne KNR fortælle om alt fra ny naalakkersuisoq, affald som hundefoder til tilkaldt kinisisk arbejdskraft.
Foto © : Mittarfeqarfiit
Skrevet af Mads Pedersen
22. april 2017 09:07

Dagen efter påskeferien kunne KNR fortælle, at Siumuts Karl Kristian Kruse, har stillet et forslag til forårssamlingen om at Naalakkersuisut skal undersøge mulighederne for at styrke toldmyndighederne. Han ønsker mere kontrol og flere toldere skal tage kampen op mod indsmugling af hash via landets havne. 

Samme dag fortalte vi at Danmarks statsminister påpeger i en redegørelse, at Grønland stadig mangler at gennemføre reformer, hvis landet skal blive økonomisk bæredygtig. 

Det går fremad for Grønland - men langt fra nok til at beholde et grønlandsk velfærdssamfund i fremtiden, lød konklusionen fra Lars Løkke Rasmussen. 

Tirsdag var der endnu en god nyhed om arbejdssøgende i Grønland. Grønlands Statistik meddelte markant fald i antallet af arbejdssøgende. 

I alt har 8215 personer været registreret som arbejdssøgende i en måned eller mere de sidste tolv måneder. Til sammenligning var der 8.851 personer, der registrerede sig som arbejdssøgende i perioden, da det blev opgjort på samme tidspunkt sidste år.

Sprogdebatten fyldte nyhedsoverskrifterne og de sociale medier i den forrige uge og i denne uge. KNR bragte i denne uge en case med Jeanette Holding der er dansksproget grønlænder i Nuuk. Hun kan godt forstå, at eksempelvis studerende forlader landet eller ikke kommer tilbage på grund af identitetskonflikten om det grønlandske sprog. 

Mittarfik Kulusuk fik skærtorsdag en uventet gæst i lufthavnen. En isbjørn lagde nemlig vejen forbi, og valgte at spadsere rundt på landingsbanen, før den blev skudt, kunne KNR fortælle onsdag.

Onsdag kom der en gode nyheder fra Selvstyre-ejede virksomheder. Først var det Tele Post, der lover bedre og billiger internet til dele af kysten. 

Dernæst kom Royal Greenland ud med en nyhed om deres bedste årsresultat nogensinde. Samme dag kunne de fortælle at de havde investeret stort på to nye skibe.

 

Onsdag var fyldt med gode nyheder. Denne dag kunne Neqi A/S præsentere deres etablering slagteriaffald som biprodukt til hundefoder. Og nu kan hundeejere købe foder lokalt. 

For at det ikke skal være løgn, var der endnu en god nyhed, da KNR kunne fortæle at Grønland topper top 10-liste over eventyrlige rejsemål foran Japan, Thailand, Nepal, Rusland, Marokko og andre lande. Bag liste står Rough Guides, der laver rejsebøger.

Og fra gode nyheder til et tilbagevendende emne. Siumuts interne krig syntes ikke at ende foreløbigt. Siumuts formand, Kim Kielsen, langede ud efter sine med-Siumuttere i Qaasuitsoq kujalleq og sagde, at man ikke kan være halv Siumutter. Hovedpersonen i splittelsen, Enok Sandgreen, i Siumuts folkevalgte i Qaasuitsoq kujalleq, nægtede dog at melde klart ud vedrørende sit medlemskab i Siumut, og fastholder han at ikke vil være med i Siumuts gruppe i kommunalbestyrelsen.

Senere udtalte formanden for Siumuts fællesbestyrelse i nordkommunen, Jakob Ludvigsen, at der er ingen grund til at ekskludere Sandgreen. 

 

 

Vi bliver hos Siumut. Torsdag præsenterede Kim Kielsen, formanden for Naalakkersuisut, sin næste naalakersuisoq for infrastruktur. Det blev Erik Jensen, der stillede op i Qeqqata Kommunia. 

Fredag skete det uundgåelige, da Royal Greenland fortalte om at 38 kinisere havde fået arbejdstilladelse i Grønland. Royal Greenland har længe været udfordret i forhold til at sikre sig vedvarende arbejdskraft, og da det ikke var lykkedes med lokalt arbejdskraft var selskabet tvunget til at hente udefra, fortalte de selv. 

Tak fordi du læste med.