Nattens børn: Hærværk og indbrud begået af unge plager landet
Siden starten af oktober har vi her på KNR skrevet en række historier om unge og mindreårige, der er havnet i politiets døgnrapport efter at havde begået noget strafbart i aften og nattetimerne.
I de fleste af tilfældene er der tale om hærværk og indbrud. Og politiet bekræfter overfor KNR, at det "er et stort problem lige i øjeblikket".
- Det er rigtigt, at vi hyppigere end hidtil har måttet sende politiet ud til hændelser om indbrud og hærværk, som også vedrører unge mennesker under den kriminelle lavalder, siger Andreas Rem Nordentoft, der er politikommissær og leder af beredskabssektionen i Nuuk Politi.
Flere folk på gaden
Også hos Tryghedspatruljen, der kører rundt i Nuuks gader om aftenen og om natten, har man mærket en stigning af specielt hærværk over den seneste tid.
Så meget, at Tryghedspatruljen er mere synlige på gaden lige for tiden.
- Vi har den seneste tid haft to biler på gaden i et forsøg på at komme vandalismen, som har været tydelig den seneste tid, til livs, fortæller Salik Hard, der har været en del af Tryghedspatruljen, siden den startede i 2021.
Formålet med patruljen er at snakke med de unge, skabe tryghed for dem og fornemme, hvad der foregår blandt de unge, der færdes i byen.
De tørre fakta bakker op
Tal fra politiet viser, at der i oktober blev begået 14 indbrud af børn eller unge. Til sammenligning blev der i september begået ét indbrud, hvor gerningsmanden var under 15 og ét, hvor gerningsmanden var mellem 15 og 17.
Som konsekvens af de mange indbrud og hærværksepisoder har politiet sat mere mandskab på gaden i aften- og nattetimerne i Nuuk. Det gør de i håb om, at det sammen med Tryghedspatruljens indsats løser problemet.
For Tryghedspatruljens tilstedeværelse har en effekt, fortæller politikommissæren.
- Lige nu er billedet det samme som for 14 dage siden og tre uger siden. Derfor er vi nu mere til stede i gadebilledet i aften- og nattetimerne, og vi kan mærke, at Tryghedspatruljens tilstedeværelse har en præventiv effekt. Vi håber med det tætte samarbejde mellem socialvæsnet og politiet, at vi kan komme problemet til livs, siger Andreas Rem Nordentoft.