OVERBLIK Den tabte servicekontrakt på Pituffik

Den 1. november sidste år stod det klart, at Greenland Contractors mistede den servicekontrakt på Thule Air Base, som firmaet har haft siden 1971. Her giver vi et overblik over, hvad der siden er sket.
Skrevet af Camilla Dam
19. februar 2015 13:43

Det amerikanskejede, danske selskab Exelis Services A/S vandt udbudsrunden og overtager servicekontrakten den 1. oktober i år og frem til september 2022.

- Samarbejdet med US Air Force har ellers fungeret særdeles godt - faktisk helt siden 1971. Så vi er super ærgerlige over ikke at have fået kontrakten igen, for vi har været glade for opgaven, siger direktør for Greenland Contractors, Peter Kofoed til KNR.

Læs også Greenland Contractors taber Pituffik til USA-firma

Ifølge Exelis Services A/S' amerikanske ejer, Vectrus, udgør den syv år lange aftale en værdi på 2,4 milliarder kroner. Samtidig ser Landskassen ud til at gå glip af 200 millioner kroner årligt. Derfor er offentliggørelsen af den tabte servicekontrakt blevet fulgt af en række spørgsmål både i Danmark og Grønland.

De ansvarlige politikere, oppositionen, arbejdsgivere og -tagere har alle søgt svar på, hvordan det kunne ske, og om afgørelsen kunne ændres.

- Det er en alvorlig situation for Grønland. Hvis Grønlands Landskasse mister 200 mio. kr. om året i indtægter på skatter og afgifter, er det et tab på omkring ti pct. af de to milliarder, som Landskassen har i skatteindtægter, siger professor Torben M. Andersen, som er formand for Grønlands økonomiske råd.

Læs også Dyrt at miste servicekontrakten i Pituffik

Læs også Politisk enighed omkring tab af Pituffik-servicekontrakt

Læs også Mistet Thulekontrakt rammer erhvervet


Greenland Contractors, Copenhagen Arctic A/S og Per Aarsleff A/S, som alle er engageret på Thulebasen, fandt et par punkter i udbudsmaterialet, som de kunne klage over og klagede derfor til det amerikanske udbudsklagenævn, The General Counsel.

- Vi har valgt at klage, fordi vi mener, at det vindende selskab ikke har overholdt de opstillede konditioner, siger adm. direktør for Greenland Contractors, Peter Kofoed den 13. november.

Læs også Firmaer klager til US Air Force over Thule-kontrakt


Under en spørgetime med statsminister Helle Thorning-Schmidt spurgte IA's folketingsmedlem, Johan Lund Olsen, ind til den danske regerings holdning til den mistede kontrakt.

- Jeg vil gerne slå fast, at det er min klare holdning, at Thule-basen fortsat i videst mulige omfang skal komme grønlænderne og det grønlandske samfund til gode.

- Det er også derfor, at vi fra regerings side har en klar forventning om, at USA efterlever de fælles aftaler, der er indgået med Thule-basen om den her service-ordning, svarer statsministeren den 2. december.

Læs også IA og Siumut spørger ind til Danmarks position i Thule-sagen

 Læs også Samråd om Thule i Folketinget i dag

Læs også Olsvig spørger ind til servicekontrakten på Thule


Midt i januar meldte oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit ud, at det er Naalakkersuisuts egen skyld, at servicekontrakten er tabt.

- Naalakkersuisut tabte simpelthen servicekontrakten på gulvet.

- Vi mener at alle sten skal vendes i denne sag. Ikke for at pege fingre af nogen, men at sikre at landets interesser til enhver tid bliver varetaget, uanset hvem der har magten, slutter IA sin skrivelse med krav om en uvildig Pituffik-undersøgelse.

Læs også IA: Naalakkersuisut tabte servicekontrakten på gulvet

Mens Greenland Contractors har peget fingre ad den danske udenrigsministerium.

- Udenrigsministeriet har ikke haft styr på tingene, siger Peter Kofoed, adm. direktør i Greenland Contractors.

Ifølge to juridiske eksperter har Martin Lidegaard givet forkerte oplysninger om konsekvenserne af, at USA sidste år overtog ansvaret for at godkende og vælge de virksomheder, der skal holde den amerikanske militærbase på Thule i Nordgrønland kørende.

Læs også GC raser over Lidegaard i Pituffik-sag


 

På Johan Lund Olsens foranledning blev Thulesagen hastebehandlet i Folketinget den 21. januar.

Her deltog blandt andre udenrigsminister Martin Lidegaard, de øvrige, danske partiers grønlandsordførere samt daværende folketingsmedlem Nick Nielsen fra Siumut. Og et enigt Folketing vedtog næste dag et forslag, som fremover skal være med til at sikre, at Grønland har størst mulig glæde af amerikanernes tilstedeværelse i Pituffik.

Folketinget opfordrer regeringen til at (1) sikre servicekontrakthaveren ved Pituffik fortsat er dansk/grønlandsk, (2) arbejde for at sikre Grønland størst muligt afkast af amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland herunder i form af lærerpladser, beskæftigelsesmuligheder, samt skatteindtægter og (3) sikre at der ikke fremadrettet kan opstå tvivl om krav og kriterier.

Under hastebehandlingen i Folketinget krævede Johan Lund Olsen ligeledes en uvildig undersøgelse af både Naalakkersuisut og den danske regerings rolle i sagen. 

Også formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, vil have Naalakkersuisut til at nedsætte en uvildig undersøgelse af, hvordan det kunne lade sig gøre at miste driftskontrakten på Thule-basen til amerikanerne.

- Kravet skal ikke ses som et forsøg på at pege fingre af det nuværende eller tidligere Naalakkersuisut, men som et krav vi stiller for at sikre, at Grønland fremover kan få rettet op på de svagheder, der tilsyneladende er i systemet og i aftalerner med Danmark og USA, skriver Olsvig.

Læs også Bred opbakning i Folketinget til at sikre udbytterig Pituffik-aftale

Læs også Thule-forslaget vedtaget

Læs også Olsvig ønsker uvildig undersøgelse af mistet Thulekontrakt

 


 

I slutningen af januar lød det fra juraprofessor Søren Friis Hansen ved Copenhagen Business School, at de selskaber, som har klaget over udbudsafgørelsen i Thule-sagen, herunder Greenland Contractors, kan se frem til et nederlag ved den amerikanske rigsrevision.

- Jeg har svært ved at se, at de danske selskaber skulle få medhold i deres klage, for det amerikanske selskab opfylder 100 procent de betingelser, man har stillet, siger han til finans.dk.

Læs også Juraprofessor: Thule er en tabersag

Og det fik han altså ret i, da de amerikanske myndigheders svar på et ankeklagenævn, Government Accountability Office, GAO, i dag meddelte, at man har stadfæstet tildelingen af servicekontrakten til Exelis Services A/S. 

Læs også Amerikanske myndigheder blåstempler Thule-kontrakt


KNR søgte allerede den 7. november sidste år aktindsigt i det danske udenrigsministeriums behandling af Thulesagen, men tre måneder senere har vi stadig ikke fået alle de dokumenter, vi har bedt om.

Læs også Udenrigsministeriet tøver med aktindsigt i Thule-sagen