Politisk enighed omkring tab af Pituffik-servicekontrakt

Det strømmer ind med politiske reaktioner på weekendens nyhed om at Greenland Contractors har mistet servicekontrakten for Pituffik - Thule Air Base fra oktober næste år.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Karsten Sommer
05. november 2014 09:39
Versionist Elisa Isaksen

Et stort amerikansk servicefirma - Vectrus - har vundet kontrakten med et bud, der ifølge direktør for Greenland Contractors lå langt under, hvad det dansk-grønlandske selskab mener, det burde koste. Og det bekymrer flere politikere.

Først på banen var IA´s Sara Olsvig og Naaja Nathanielsen, der fremhæver Greenland Contractors’ mangeårige betydning både for landskassen i form af skatteindtægter og finansiering af erhvervsfremmevirksomheden "Greenland Holding", samt de mange lærlinge- og praktikpladser selskabet har skaffet til unge under uddannelse.

Læs også Greenland Contractors taber Pituffik til USA-firma

De spørger, om Naalakkersuisut har arbejdet aktivt for at kontrakten med Greenland Contractors skulle bevares, og om den ny aftale lever op til betingelserne i den dansk-amerikanske forsvarsaftale?

Begge de grønlandske folketingsmedlemmer Doris Jakobsen (S) og Johan Lund Olsen (IA) har sendt spørgsmål til den danske udenrigsminister Martin Lidegaard om sagen.

Læs også GC-ansatte i Pituffik skal ikke frygte for deres job

Doris Jakobsen tvivler på, at det ny servicekontraktfirma lever op til betingelserne, og kalder Vectrus et skuffeselskab, der ikke har en egentlig virksomhed i Danmark, men blot en adresse hos et advokatfirma.

- Den ny aftale kommer til at koste både Danmark og Grønland dyrt, siger Doris Jakobsen og synes, det er urimeligt, at vi skal finde os i, at et dansk/grønlandsk selskab smides ud af Thulebasen, på trods af at Danmark gang på gang støtter USA´s militære aktioner rundt om i verden.

Johan Lund Olsen beder ligeledes Martin Lidegaard redegøre for konsekvenserne for Grønland og gøre klart, om Danmark har været orienteret om afvisningen af Greenland Contractors.