Uummannaq-fjeldet ved PituffikFoto: Mikael Larsen

Mistet Thulekontrakt rammer erhvervet

Der bliver mindre risikovillig kapital i Grønland, som konsekvens af mistet kontrakt på Thule Airbase.

Det rammer landskassen og nye erhvervsprojekter i Grønland, at Greenland Contractors har mistet sin lukrative kontrakt på Thule Airbase.

Greenland Holding, der investerer i det grønlandske erhvervsliv, ejer nemlig en tredjedel af Greenland Contractors. Sidste år kastede det ejerskab 65 millioner kroner af sig.

 

Overskud væk

Dermed er det meste af Greenland Holdings overskud væk. Det lød sidste år på 68 millioner kroner.

Læs også Politisk enighed omkring tab af Pituffik-servicekontrakt

Læs også Greenland Contractors taber Pituffik til USA-firma

- Lige præcis. Sådan som konstellationen var sidste år, så udgør det jo hovedparten af det overskud, som selskabet genererede, fortæller direktør i Greenland Holding, Karsten Høy.

 

Bidrager tre steder

Han fortæller, at det selvstyreejede Greenland Holding de seneste år særligt har bidraget med tre ting.

- Det er jo selvfølgelig, at vi har bidraget med en betydelig andel af det til landskassen i form af udbytte. Og derudover er der selvfølgelig de skatter, vi bidrager med fra det overskud, vi har genereret. Og den sidste del er jo det, vi har brugt til erhvervsfremme inden for iværksætteri og potentielle projekter via Greenland Venture, siger Karsten Høy.

 

Mindre udbytte og færre aktiviteter

De seneste år har landskassen alene i udbytte modtaget 30,5 millioner kroner fra Greenland Holding. Penge, der altså kommer til at mangle, når kontrakten udløber ved udgangen af september næste år.

Karsten Høy gør det klart, at i og med at de fremtidige indtægter bliver faldende, vil det også betyde, at Greenland Holding ikke kan opretholde det samme aktivitetsniveau.

- Dermed får vores strategi for at kunne bidrage med nye arbejdspladser længere udsigter. Vi skal nok nå vores må, men det vil betyde, at tidshorisonten vil være langt længere.

 

Mavepuster og ubehagelig oplevelse

Karsten Høy fortæller, at det er meget beklageligt og noget af en mavepuster at miste kontrakten på Thule Airbase, fordi det kom så meget bag på dem, at amerikanske Vectrus kunne præsentere et så anderledes bud inden for den ramme, de havde givet bud på.

- For tilsyneladende var de meget billigere, end det bud vi havde givet. Det var ikke en behagelig oplevelse, så jo vi var nok en del overrasket over udfaldet.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt