Dyrt at miste servicekontrakten i Pituffik

Det kan koste landskassen omkring 200 millioner kroner årligt, at det amerikanske selskab Vectrus til oktober næste år overtager servicekontrakten i Pituffik efter det delvist grønlandske Greenland Contractors.
Pituffik mod Dundas Foto © : Per Emanuelsen/KNR
06. november 2014 18:17

Det skriver avisen Belingske i dag på sin hjemmeside, og oplyser videre at Selvstyret allerede sidste år blev advaret om, at der var risiko for at GC ville miste servicekontrakten.

 

Foruden tabte indtægter, så frygter den tidligere formand for Greenland Holding, Vagn Andersen, at det amerikanske selskab vil udskifte hovedparten af de 400 danske og grønlandske ansatte på Thule-basen med billigere arbejdskraft fra USA, som ovenikøbet ikke betaler skat til Grønland.

 

- Det er en alvorlig situation for Grønland. Hvis Grønlands Landskasse mister 200 mio. kr. om året i indtægter på skatter og afgifter, er det et tab på omkring ti pct. af de to milliarder, som Landskassen har i skatteindtægter, siger professor Torben M. Andersen, som er formand for Grønlands økonomiske råd.

Læs også Mistet Thulekontrakt rammer erhvervet

Vagn Andersen, der frem til september 2013 var formand for Greenland Holding, og som fortsat er bestyrelsesmedlem for Greenland Contractors, mener ikke, at Grønlands Selvstyre har udvist nok interesse for sagen.

 

- Jeg er forundret over, at Selvstyret, med tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond og departementschef Svend Hardenberg i spidsen ikke har sørget for at beskytte sine interesser, så den nye kontrakt med det amerikanske forsvar kunne blive i det nuværende regi, siger han til Berlingske.

 

I sommeren 2013 forsøgte Vagn Andersen flere gange at få et møde med Selvstyreformanden om sagen.

Læs også Politisk enighed omkring tab af Pituffik-servicekontrakt

- Men Aleqa Hammond var totalt afvisende og aflyste alle aftaler. Jeg havde jo brug for Selvstyrets opbakning i Greenland Constractors genforhandling af en ny kontrakt med amerikanerne, siger Vagn Andersen.

 

Departementchef Svend Hardenberg siger i den anledning til avisen, at han ikke har kendskab til Vagn Andersens henvendelser, men gør det klart at han har mødtes med adm. direktør i Greenland Contractors, Peter Kofoed, som frygtede, hvem US Air Force ville tillade at byde på kontrakten.