PITUFFIK Amerikanske myndigheder blåstempler Thule-kontrakt

De amerikanske myndigheders svar på et ankeklagenævn, Government Accountability Office, GAO, har stadfæstet tildelingen af Servicekontrakten til Exelis Services A/S. Det oplyser Exelis Service A/S i en pressemeddelelse.
19. februar 2015 04:39

Det amerikanske regeringskontor Government Accountability Office (GAO), som er de amerikanske myndigheders svar på et ankeklagenævn, meddeler i dag den 19. februar, at man har afvist den klage, som selskaberne Per Aarsleff A/S, Copenhagen Arctic A/S og Greenland Contractors I/S har indgivet over udbudsafgørelsen i Thule-sagen.

Ifølge KNR's oplysninger er alle klager blevet afvist.

GAO vurderer, at firmaet Exelis Service A/S, som vandt udbuddet om servicekontrakten på Thule-basen i oktober sidste år, opfylder kravene i forsvarsaftalen mellem Danmark og USA om brugen af danske eller grønlandske firmaer. Det samme gælder kravene, der har været opsat i selve udbudsmaterialet.

Ifølge ankenævnet lever Exelis Service A/S op til kravene, fordi firmaet er korrekt registreret i det danske virksomhedsregister som et selvstændigt selskab i Danmark og ikke som datterselskab. 

Samtidig understreger GAO, at udbuddet var konkurrerende på pris, og her har Exelis Service samtidig været den laveste bydende. 

Exelis Service er klar til samarbejde

Exelis Services A/S går derfor nu i gang med overgangsprocessen på basen.

- Vi ser frem til at tale med medarbejderne og starte processen med indkøring af den nye kontrakt, siger Kim Ruberg, som er talsperson for Exelis Services A/S.

LÆS OGSÅ Juraprofessor: Thule er en tabersag

- Som en værdibaseret virksomhed ønsker vi, at befolkningen i Danmark og på Grønland skal vide, at Exelis Services A/S vil handle etisk korrekt og med integritet i overensstemmelse med gældende lovgivning, aftaler og krav, og at vi vil være en ansvarlig arbejdsgiver i lokalsamfundet.

- Exelis Services A/S forstår og er opmærksom på de ønsker, som Naalakkersuisut har omkring ansættelse af grønlandske medarbejdere. Virksomheden vil primært ansætte de nuværende medarbejdere på Thule Air Base i overensstemmelse med relevant arbejdsret og andre relevante bestemmelser og aftaler samt under hensyntagen til forpligtelsen til at overtage de eksisterende medarbejdere på deres nuværende ansættelsesvilkår i overensstemmelse med de grønlandsk regler om virksomhedsoverdragelse, skriver Exelis Services A/S.

Vil sikre alle fordele for Grønland og Danmark

Exelis Services A/S har til hensigt at deltage i de grønlandske lærlinge- og  praktikantprogrammer og vil rekruttere og fastholde kompetente, kvalificerede medarbejdere samt gennemføre jobmesser og personlige interviews i den nærmeste fremtid.

Forud for indsigelsen og under hele indsigelsesforløbet har Exelis Services A/S gentagne gange bekræftet sin intention om at sikre alle relevante fordele for det grønlandske samfund og Danmark - herunder selvfølgelig betaling af danske og grønlandske skatter.