Bred opbakning i Folketinget til at sikre udbytterig Pituffik-aftale

Efter en to timer lang debat i Folketinget står det klart, at samtlige partiers Grønlandsordførere tager sagen om den tabte servicekontrakt på Thule Air Base til et amerikansk skuffeselskab meget alvorligt.
Skrevet af Camilla Dam
21. januar 2015 15:13

Kun Grønlandsordfører Søren Espersen og Dansk Folkeparti er forbeholden over for det forslag, som Folketinget har til afstemning i morgen – den 22. januar. Et forslag, som skal sikre, at Grønland fremover får både økonomisk og arbejdsmæssig glæde af, at amerikanerne er på Thule Air Base.

Folketingsmedlem Johan Lund Olsen og Inuit Ataqatigiit har været igennem intense forhandlinger med de øvrige partier i Folketinget for at få alles opbakning til forslaget, hvor altså kun Dansk Folkeparti ikke bakker 100 procent op om følgende ordlyd:

Folketinget opfordrer regeringen til at (1) sikre servicekontrakthaveren ved Pituffik fortsat er dansk/grønlandsk, (2) arbejde for at sikre Grønland størst muligt afkast af amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland herunder i form af lærerpladser, beskæftigelsesmuligheder, samt skatteindtægter og (3) sikre at der ikke fremadrettet kan opstå tvivl om krav og kriterier.

Johan Lund Olsen indledte hasteforespørgselsdebatten med en historisk gennemgang af Rigsfællesskabets forhold til USA på Pituffik/Thulebasen.

Og på 47 årsdagen for at et amerikansk B-52-bombefly styrtede ned ud for Pituffik med fire brintbomber om bord måtte udenrigsminister Martin Lidegaard forklare, hvad regeringen vil gøre for at sikre, at Thulebasen også fremover bidrager både i form af store indtægter til Landskassen og i form af både arbejds- og lærlingepladser til grønlændere og danskere.

Martin Lidegaard sagde, som han har sagt tidligere, at sagen er taget op på højeste niveau med USA, hvor han skal mødes med landets udenrigsminister John Kerry torsdag, egentlig for at tale om Islamisk Stat og terror, men Pituffik vil også blive vendt. Derudover føler den danske udenrigsminister sig overbevist om, at USA vil leve op til deres del aftalen i forbindelse med Exelis Services, det danske skuffeselskab, som er ejet af amerikanske Vectrus, der altså fik servicekontrakten med Thulebasen.