Múte B. Egede om Gaza: Vi vil tale om fred

Formanden for naalakkersuisut opfordrer til stop for kampe i Gaza. Det sagde han til demonstranterne for fred i Palæstina, som gik på gaden i Nuuk. Dermed er han enig med flere partier i Inatsisartut.
Partierne i Inatsisartut står samlet om en fredelig løsning i Palæstina. Foto © : Pauli R. Wille
Skrevet af Jokum Nielsen
26. juni 2024 07:36

Omkring 100 personer deltog 12. juni i en demonstration til fordel for fred i Gaza, hvor krigen mellem Israel og Hamas indtil i dag har kostet livet for flere end 13.000 palæstinensiske børn.

Formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), talte til demonstranterne fra Inatsisartuts hovedindgang. Her gjorde han det klart, at naalakkersuisut mener, at det er uacceptabelt, at Israel har angrebet Gaza. Han fordømte samtidig Hamas` angreb på Israel. Han opfordrede til fred og stop af kamphandlinger.

- Om det er til Mette Frederiksen eller andre ledere verden over, så vil vi tale om Grønlands ønske om fred i Mellemøsten, sagde Múte B. Egede til KNR umiddelbart efter demonstrationen.

Sagen kort

7. oktober brød soldater fra Hamas over grænsen mellem Israel og Gazastriben og dræbte ifølge Israel 1200 mennesker - størstedelen af dem civile.

Derudover blev 250 israelere taget til fange og ført ind i Gaza, hvor de er blevet holdt som gidsler. Det vurderes, at der er knap 100 overlevende gidsler tilbage i Gaza.

Efter det har Israel indledt et massivt militant offensiv i forsøget på at nedkæmpe Hamas. 

Mindst 35.000 palæstinensere er ifølge det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza blevet dræbt som følge af Israels modangreb. Flere end 13.000 af dem er børn.

Angrebene kommer som resultat af den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere om, hvem der har ret til landet.

Der bor omkring to millioner mennesker i Gaza-striben, et område på størrelse med Langeland i Danmark. 40 procent af dem er under 15 år.

Terrororganisationen Hamas har siden 2007 kontrolleret Gazastriben. Israel kontrollerer dog Gazas grænser, farvandet ud for Gaza og luftrummet over Gaza.

FN's Sikkerhedsråd stemte 10. juni for en resolution, der bakker op om en våbenhvileaftale mellem Israel og Hamas.

Hamas har accepteret resolutionen og er klar til at forhandle om de nærmere detaljer.

Dermed er han på linje med flere partier i Inatsissartut. 

Ingen forskelsbehandling

Tidligere på måneden udtalte medlem af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut Kuno Fencker (Siumut), at de stridende parter i Palæstina straks bør stoppe kampene:

- Da vi alle er mennesker og har ret til at have et liv, og da vi bør prioritere beskyttelse af civilsamfundene og drabene på civile, hvoraf nogle ligger meget tæt på forbrydelser mod menneskeheden, så bør parterne straks stoppe disse, sagde han til KNR. 

Han bakkes op af formanden for udvalget, Pipaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit, der sagde:

- Om du er barn, voksen, palæstinenser, dansker, grønlænder, der må ikke være forskelsbehandling. I Inuit Ataqatigiit mener vi, at vi bør efterleve de konventioner, som FN har skabt, og som vi har ratificeret.

Opbakning til tostatsløsning

Formanden for oppositionspartiet Atassut, Aqqalu Jeremiassen, går videre i opfordringen til fred i Palæstina. Han mener, palæstinenserne skal have deres egen stat: 

-Grønland bør støtte op om to-statsløsningen.

Han støttes op af Pele Broberg, formand for Naleraq, der understreger enigheden:

- Et væbnet opgør imellem en stat og en terrororganisation, hvor ofrene er civile, burde have fået den stærkeste part til at tænke sig om og ikke bombe for at udrydde en civilbefolkning.