Lokale turistoperatører i protest: Folk udefra skummer fløden på os

Lokale i Ilulissat demonstrer mod krydstogtsskibene og folk udefra, der tjener alt for meget på turismen. Pengene burde i stedet tilfalde lokalsamfundet.
Lars Erik Gabrielsen synes, at lokalsamfundet får for lidt ud af de mange turister, som hvert år besøger Ilulissat. Derfor deltog han forleden i en demonstration mod krydstogtskibene og deres samarbejdspartnere. Foto © : Hanna Vestergaard Hviid

- Jeg er fra Ilulissat. Jeg elsker min by, hvor jeg er født og opvokset, og jeg ser gerne, at byen udvikler sig.

Ordene kommer fra Lars Erik Gabrielsen, der driver turistvirksomheden Unique Tours Ilulissat. Han har fået nok af, at det i alt for høj grad er folk, der ikke bor i byen, som tjener penge på turismen.

Derfor stod han forleden sammen med andre lokale turistoperatører på havnen i Ilulissat med bannere og plakater for at vise sin utilfredshed med krydstogtskibene og deres samarbejdspartnere.

- Det er sidste udvej, da vi ikke har kunne få dem i tale på normal vis, siger han.

Ifølge Lars Erik Gabrielsen har man holdt adskillige møder med krydstogtsbranchen og endda rejst til Hamborg og Island for at finde en løsning, der kunne tilfredsstille de lokale turistvirksomheder. Men lige lidt har det hjulpet.

- Nu prøver vi at påvirke turisterne. De vil nemlig gerne støtte lokalsamfundet modsat de grådige krydstogtselskaber, siger Lars Erik Gabrielsen.

Lars Erik Gabrielsen har selv en turistvirksomhed, der laver ture i Diskoområdet. Foto © : Unique Tours.

Mellemmænd stikker pengene i egne lommer

Ifølge Lars Erik Gabrielsen, der også er en del af Ilulissat Excursions, som består af ni lokale virksomheder, er krydstogtsrederier typisk villige til at betale op mod 1.100 kroner per person, som tager på en isfjordssejlads. Laver skibene en aftale direkte med de lokale turoperatører, går størstedelen af beløbet til de lokale.

I visse tilfælde må de lokale dog nøjes med at få helt ned til 400 kroner. Det skyldes ifølge Lars Erik Gabrielsen, at turagenter ofte agerer som mellemmænd og tager en stor bid af kagen til sig selv. Lars Erik Gabrielsen mener, at agenter i visse tilfælde får op mod 700 af de 1.100 kroner, det koster en gæst at komme på isfjordssejlads. Tilbage er 400 kroner til de lokale.

Med andre ord - agenterne er alt for grådige.

- Turisterne betaler nok, der er bare en mellemmand, som tager for stor en del af kagen. Den kage får lokalsamfundet ikke glæde af, for agenterne bor ikke her i byen. De lægger pengene andre steder, siger han.

Hvad laver en turagent

De fleste krydstogtskibe benytter sig af turagenter, som hjælper skibene med at planlægge alle deres anløb i Grønland.

Agenterne er på den måde mellemmænd, der står for al koordination mellem krydstogtskibet og de lokale turistoperatører.

Typisk har agenterne også guider med på skibene, som står til rådighed for gæsterne og krydstogtskibets personale.

Nogle agenter har egne både, som de bruger i forbindelse med anløb, mens andre lejer både af lokale.

Lars Erik Gabrielsen siger, at han som sådan ikke har noget i mod krydstogtskibene. Han ser bare gerne, at omsætningen bidrager mere til kommunens økonomi, så flere får gavn af turismen.

Ifølge Visit Greenland kommer der mere end 80 krydstogtskibe til Ilulissat denne sommer.