De nuværende indrejseregler gælder frem til 31. maj – og reglen om fem dage i karantæne efter ankomst bliver der ikke ændret på inden da.Foto: KNR/Christine Hyldal

Visit Greenland: Det er snart for sent at redde turistsæsonen

- Vi hører fra turistoperatører, at de hver dag bliver ringet op af kunder, der aflyser rejser, fordi det er for usikkert, hvad der kommer til at ske, siger direktør.

Det er snart for sent at redde turistsæsonen i august og september i Grønland. 

Det siger Hjörtur Smárason, der er administrerende direktør for Visit Greenland. For landet har brug for en strategi for genåbning, som er længere end en måned, mener han. 

Nedlukning og genåbning

30. december lukkede Grønland for indrejse. 

Der fortsatte dog med at flyve cirka 600 passagerer ind i landet om ugen – men passagerne skulle alle godkendes af Coronasekretariatet. 

3. maj åbnede landet op for almindelig flytrafik igen. 

600 passagerer fordelt på tre fly med 200 på hvert kan komme ind i landet. 

Antallet er 600, fordi det er det antal, som myndighederne vurderer, at de kan nå at teste. 

Alle indrejsende skal stadigvæk fem dage i karantæne efter ankomst og testes på femtedagen.

- Det er vigtigst, at der bliver meldt noget ud, så vi har noget at forholde os til. For eksempel: Får vi et vaccinepas, sådan at dem, der er blevet vaccineret, kan komme til Grønland i august uden at gå i karantæne?, siger han.

- Hvis man kunne melde det ud nu, så ville det gøre en stor forskel. Vi hører fra turistoperatører, at de bliver ringet op hver eneste dag af kunder, der aflyser rejser i juli, august og september, fordi der er for stor usikkerhed om, hvad der kommer til at ske. De booker noget andet i stedet for. 

Åbnede igen for indrejse

For én uge siden åbnede Grønland for indrejse igen. Der har været lukket siden 30. december – i hvert fald i princippet. For der er rejst cirka 600 ind i landet om ugen siden nytår – alle er bare blevet godkendt af Coronasekretariatet. 

Nu kan alle igen købe billetter hos Air Greenland uden at søge om godkendelse. 

LÆS OGSÅ Folk i Nuuk om genåbning: Vi bliver her i sommerferien

De nuværende indrejseregler gælder frem til 31. maj – og reglen om fem dage i karantæne efter ankomst bliver der ikke ændret på inden da.

Det har også fået lokale turistfolk til klage deres nød: En af dem er Karl Jørgen Enoksen fra Sisimiut, der plejer at bruge sommerens lange lyse dage på at tage turister med på jagtture i det fri. Men nu er hans kalender gabende tom. 

Hjörtur Smárason. Foto: Visit Greenland Hjörtur Smárason. Foto: Visit Greenland

- Jeg sidder ikke bare og piller næse. Tværtimod. Jeg prøver at finde andre muligheder i den her vanskelige situation, siger han til KNR

Frustration over ikke at kunne planlægge

Og i Visit Greenland forstår Hjörtur Smárason godt frustrationen over ikke at kunne planlægge sommeren.

Politikerne siger, at det her handler om folks sundhed og sikkerhed. Og det seneste år har coronavirus gjort, at man ikke har kunnet lægge planer for noget som helst. Så det er et vilkår. Hvad siger du til det?

- Det er jo klart, at sundheden og sikkerheden skal komme i første række. Det skal både regeringen og landslægen have ros for - for de har gjort et rigtig godt stykke arbejde. Men man skal også tænke over, hvilken pris det får, siger Hjörtur Smárason.

LÆS OGSÅ Turistfolk om coronasommer: Karl Jørgen kæmper, Elise booker løs  

- Vi i turisterhvervet ønsker kun, at der bliver lagt en plan. Jeg tror, at alle er klar over, at ting ændrer sig – det sker med den her virus. Det vigtige er, at man i hvert fald har noget at gå ud fra, siger han.

Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut, kan godt forstå turistfolkenes frustration. De bliver bare nødt til at væbne sig med tålmodighed til august eller september, siger han.

- Jeg kan godt forstå, at de brænder for deres erhverv. Det er vi hos Naalakkersuisut indforstået med. Men vi skal genåbne forsvarligt, og vi meldt ud, at vi vil genåbne til august og september, sagde han til KNR i fredags. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt