Múte B. Egede til rasende turistbranche: Der er staycation og hjælpepakker til jer

Fem dage i karantæne spænder ben for turisterne, der ikke gider at rejse til Grønland. Det mener Arctic Circle Business.
- De hjælpepakker, der er nu, vil fortsætte med at gælde. Der er også mulighed for at holde sommerferie i landet med rabat ligesom sidste år, siger Múte B. Egede. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
07. maj 2021 05:40

Ro på.

Det er beskeden fra Muté B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, til den rasende turistbranche. 

Naalakkersuisut har igen åbnet for, at turister og andre kan rejse ind i landet uden at skulle godkendes af Coronasekretariatet først. 

Nedlukning og genåbning

30. december lukkede Grønland for indrejse. 

Der fortsatte dog med at flyve cirka 600 passagerer ind i landet om ugen – men passagerne skulle alle godkendes af Coronasekretariatet. 

3. maj åbnede landet op for almindelig flytrafik igen. 

600 passagerer fordelt på tre fly med 200 på hvert kan komme ind i landet. 

Antallet er 600, fordi det er det antal, som myndighederne vurderer, at de kan nå at teste. 

Alle indrejsende skal stadigvæk fem dage i karantæne efter ankomst og testes på femtedagen.

Sådan har det været siden nytår. Men genåbningen betyder ikke, at de fem dage i karantæne er slut. Og det har fået direktøren hos erhvervsorganisationen Arctic Circle Business i Sisimiut, Jesper Schrøder, op i det røde felt over genåbningsstrategien.

- Den nuværende genåbningsplan efterlader store økonomiske tab, siger han.

Han bliver bakket op af Karl Jørgen Enoksen, der arbejder med turister i Sisimiut:

- Turisterne er usikre på at komme til Grønland, netop fordi at de skal have fem dages karantæne. De køber ikke billetter til Grønland, og det går ud over vores økonomi, og vi mister penge, siger han til KNR. 

LÆS OGSÅ Múte B. Egede om genåbning: Mindst 75 procent skal være vaccineret først

Men de fem dages karantæne bliver der ikke ændret på. Og turistbranchen bliver faktisk hjulpet, siger Múte B. Egede.  

- De hjælpepakker, der er nu, vil fortsætte med at gælde. Der er også mulighed for at holde sommerferie i landet med rabat ligesom sidste år. Det håber vi vil blive brugt godt, siger han.

Han forstår dog godt frustrationen hos turistbranchen. Den bliver bare nødt til væbne sig med tålmodighed til august eller september.

- Jeg kan godt forstå, at de brænder for deres erhverv. Det er vi hos Naalakkersuisut indforstået med. Men hvis vi skal genåbne forsvarligt, og vi meldt ud, at vi vil genåbne til august og september, siger han.

Lad os se når flere bliver vaccineret

Jesper Schrøder fra Arctic Circle Business har en idé. Den er, at man lemper for restriktionerne de steder, hvor der er blevet vaccineret. Det er for eksempel sket i Kangerlussuaq.

Men den duer ikke, siger Múte B. Egede. 

- Det kan vi ikke gøre nu, fordi der lige nu er begrænset antal vaccinerede her i landet. Og selvom man er vaccineret og selv er beskyttet, er der stadig sandsynlighed for at bære smitte videre til andre, siger Múte B. Egede.

LÆS OGSÅ Håber på total genåbning til september – men mange flere skal vaccineres 

- Jo flere der bliver vaccineret, jo hurtigere kan vi begynde at komme videre med at undgå fem dages karantæne.

- Hvis behovet ændrer sig i forhold til hjælpepakkerne, og hvordan man kan tilrettelægge det, så vil Naalakkersuisut sammen med de organisationer som arbejder med området tage en dialog.