Turistbranchen raser: Genåbning er en katastrofe for os

- Specielt reglen for fem dages karantæne og usikkerheden i om landet lukker ned igen, spænder ben for, at folk vil booke rejser til Grønland, raser Arctic Circle Business.
Jesper Schrøder er direktør for erhvervsorganisationen Arctic Circle Business.  Foto © : KNR
05. maj 2021 14:40

En forsigtig genåbningsplan blev sat i gang mandags. 

Det sker efter, at porten til Grønland blev lukket lige inden nytår på grund af stigende coronasmitte i Danmark. 

Men reglerne for fem dage i karantæne efter ankomst til Grønland er der ikke ændret det mindste ved. Og hvis en turist er vaccineret, er der ingen kære mor: Selv hvis man er færdigvaccineret, skal man i karantæne og restestes på dag nummer fem ligesom alle andre. 

Karantæneregler

  • Når du ankommer til Grønland, skal du gå i karantæne i fem dage. 
  • På femtedagen skal du retestes. 
  • Under karantænen må du gerne gå en tur, du må gerne have kontakt med dem, du bor sammen med, og du må gerne købe dagligvarer ind.
  • Du skal dog have mundbind eller visir på, når du køber ind. 
  • Du må ikke besøge andre, få besøg, deltage i arrangementer, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.
  • Hvis du ikke vil lade dig genteste efter fem dage, skal du blive hjemme i 14 dage efter ankomst.

Og det får turistbranchen til at rase. 

- Turisterhvervene går endnu en dyster sommer i møde. Den nuværende genåbningsplan efterlader store økonomiske tab, siger Jesper Schrøder, der er direktør for erhvervsorganisationen Arctic Circle Business. 

- Specielt reglen for fem dages karantæne og usikkerheden i om landet lukker ned igen, spænder ben for, at folk vil booke rejser til Grønland. Indtægterne fra sommeren er det, som bærer turismeerhvervet gennem årets lavsæsoner. Særligt er souvenirbutikkerne lige nu konkurstruet, da de ikke er omfattet af hjælpepakkerne. 

Vi kan ikke planlægge vores arbejde

Han bliver bakket op af Karl Jørgen Enoksen, som arbejder med turister i Sisimiut.

 

Foto © : KNR

Karl Jørgen Enoksen. Foto: KNR

 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan planlægge vores arbejde. Heldigvis er der en genåbning på vej, men jeg synes, at det kan planlægges bedre, siger han. 

LÆS OGSÅ Folk i Sisimiut er bekymrede over genåbning af Grønland

- Karantænen vil sandsynligvis også gælde fremover. Men ingen siger hvor længe. Det er det, der forhindrer turister i at komme. Vi kunne sige, at folk ikke skal i karantæne, hvis de er blevet vaccinerede, siger Karl Jørgen Enoksen.

- Turisterne er usikre på at komme til Grønland, netop fordi at de skal have fem dages karantæne. De køber ikke billetter til Grønland, og det går ud over vores økonomi, og vi mister penge.

Hvad med Kangerlussuaq?

Jesper Schrøder mener, at han har en idé. For nogle steder i landet, er alle dem, der er ønsker det, blevet vaccineret.

- For eksempel er folk i Kangerlussuaq blevet vaccineret, så der kunne der lempes for restriktionerne. Sidste år har vist, at landet er gearet til at tilbyde karantæne ophold i naturen, siger han.

I den nye genåbningsplan flyver Air Greenland 600 passagerer ind i Grønland om ugen på tre fly med 200 personer på hver. 

LÆS OGSÅ Håber på total genåbning til september – men mange flere skal vaccineres 

600 er det antal, som testkapaciteten kan holde sig – det er altså det antal rejsende, som kan testes om ugen.

Den store forskel fra nedlukningen er, at det ikke længere er Coronasekretariatet, der godkender, hvem der kommer ind i landet. Det gjorde sekretariatet nemlig under nedlukningen fra slutningen af december til i mandags. 

Den nuværende genåbning er frem til 31. maj.