- Hvis der nu sker smittespredning her, og de fleste endnu ikke er vaccineret – så kan vi alle komme i risiko, siger Hansiinaaraq Alaufesen.Foto: KNR

Folk i Sisimiut er bekymrede over genåbning af Grønland

- Jeg synes, det er lidt bekymrende. Antallet af smittede i Danmark stiger lige nu – og måske stiger det lige pludselig hurtigt, siger Ferdinand Egede.

I går var den første dag i endnu en genåbning af Grønland. Porten til landet er nemlig blevet åbnet igen, og derfor er ruten mellem Kangerlussuaq og København igen åben uden at man skal søge om godkendelse for at komme ind i landet. 

Og det bekymrer de mennesker, som KNR mødte i Sisimiut i går. 

- Jeg synes, det er lidt bekymrende. Antallet af smittede i Danmark stiger lige nu – og måske stiger det lige pludselig hurtigt, siger Ferdinand Egede.

 

Ferdinand Egede. Foto: KNR

 

Kontakttallet i Danmark er 1,1. Det betyder, at en person smitter 1,1 person – eller at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre. Dermed vokser epidemien let. 

- Det er meget ærgerligt, at der bliver åbnet så tidligt. Jeg vil gerne se, hvor hurtigt virus spreder sig i Europa, siger Timas Rask Kajussen.

 

Timas Rask Kajussen. Foto: KNR

 

En, der glæder sig til at komme ud af landet og på ferie, er Villads Hammond Jensen.

 

Villads Hammond Jensen. Foto: KNR

 

- På en måde er genåbningen dejlig. Vi har medlemmer i familien, som vi ikke har set længe, siger han.

- Nu kan vi måske komme på ferie igen – det har været aflyst siden sidste år. Men jeg håber, at det kun er dem, der er færdigvaccinerede, der bliver lukket ind i landet. 

Det kommer dog ikke til at ske. 

Air Greenland flyver 600 passagerer ind i Grønland om ugen på tre fly med 200 personer på hver. 

600 er det antal, som testkapaciteten kan holde sig – det er altså det antal rejsende, som kan testes om ugen.

For testreglerne er præcis de samme som under nedlukningen – når man rejser ind i Grønland skal man fem dage i karantæne og testes på femtedagen. 

For få vil vaccineres

Den store forskel nu er, at det ikke længere er Coronasekretariatet, der godkender, hvem der kommer ind i landet. Det gjorde sekretariatet nemlig under nedlukningen fra slutningen af december til i går. 

Der er stadig et godt stykke vej til en fuld og hel genåbning af Grønland. Først når alle over 50 er vaccinerede, vil Naalakkersuisut begynde at tale om en total genåbning.

LÆS OGSÅ Håber på total genåbning til september – men mange flere skal vaccineres

Problemet er, at der i dag er for få, der lader sig vaccinere: Lige nu har 8.900 i alt fået det første stik. 5.576 er færdigvaccinerede.

Det svarer til, at 80 procent af befolkningen ikke har fået et eneste stik i skulderen endnu. 

- Som det ser ud lige nu, er vi færdige med at vaccinere til august. Men der er vekslende tilslutning til vaccinationerne. Vi har lige været i Sydgrønland, og der var der kun to ud af tre, der tog mod tilbuddet. Derfor er mange ubeskyttede, og det er ikke godt nok, hvis vi skal være sikrede mod et udbrud, sagde landslæge Henrik L. Hansen i torsdags.

 

Hansiinaaraq Alaufesen. Foto: KNR

 

Og det er lige præcis det, som Hansiinaaraq Alaufesen fra Sisimiut frygter.

- Hvis der nu sker smittespredning her, og de fleste endnu ikke er vaccineret – så kan vi alle komme i risiko, siger hun om genåbningen.

Lempelse af restriktionerne gælder frem til den 31. maj.
 

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 23.300
  Antal smittede 31
  Antal raskmeldte 31
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Kilde: Nunatsinni Nakorsaaneqarfik
  Opdateret:
  11. maj 2021 kl. 11:00