Overblik: Valget kan ændre Grønlands politiske landskab

Kommunevalget har været usædvanligt afdæmpet, men bag kulissen lurer magtkampe, økonomisk kaos og borgmestre i modvind.
Stemmestederne er åbne landet over til kommunalvalget. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skrevet af Markus Valentin
01. april 2025 17:04

Det har været en usædvanlig stille valgkamp til kommunalvalget. Den amerikanske præsidents trusler om at overtage vores land, valg til Inatsisartut og koalitionsforhandlinger samt et - siden aflyst - besøg fra Usha Vance har taget opmærksomheden.

KNR giver dig et bud på, hvad du skal holde øje med i de forskellige kommuner - Og vi starter i syd.

Kommune Kujalleq

Det er væltet frem med dårlige sager i Kujalleq, og det har taget hårdt på borgmester Stine Egedes (IA) popularitet, hvis man skal tro resultatet fra valget til Inatsisartut. Foto © : KNR/Jørgen Semionsen

Stine Egede (IA) har som borgmester været i modvind med dårlige sager. Sager, som i følge hende, er kommet frem, da hun har stået for et større oprydningsarbejde i kommunen.

Ikke nok med at kommunen har måtte opgive socialområdet og få hjælp af Inatsisartut, så har de kørt deres økonomi i blinde. Sådan udtalte en professor i økonomistyring for nyligt til TV2.

Valget i 2021 faldt samme dag som valget til Inatsisartut, og her red Inuit Ataqatigiit på en bølge af popularitet oven på modstanden til minen i Kuannersuit. Det har ændret sig til valget i år, hvor Stine Egede fik blot 33 stemmer til Inatsisartutvalget.

Demokraatit fik derimod et overraskende valg til Inatsisartut. De største udfordrere i syd er Margrethe T. Andersen (D) og tidligere borgmester Simon Simonsen (D).

Kommuneqarfik Sermersooq

De tre kandidater minder om hinanden i Kommuneqarfik Sermersooq. Alle fortæller, at de samarbejder godt med hinanden. Hvad resultatet bliver, kan ingen forudse.

Kommune med tre borgmesterkandidater. Forsvarende borgmester Avaaraq S. Olsen (IA), Martha Abelsen (S) og Poul Petersen (D).

Valgkampen har været afdæmpet. Avaaraq Olsen forsvarer sin borgmesterperiode med, at hun har skabt samarbejde og stabilitet – måske endda for meget.

For Martha Abelsen har beskyldt borgmesteren for at være usynlig overfor borgerne særligt i øst - til trods for Avaaraq Olsens borgerinddragelse og oprettelse af driftchefer, som skal arbejde med mere decentralisering.

Alle tre kandidater har talt om, at de vil styrke erhvervslivet og gøre mere for de ældre. Det har været svært at se forskel på kandidaterne, og valget kan derfor gå alle tre veje i et spændende opgør.

Qeqqeta Kommunia

Malik Berthelsen (S) har nu siddet i to perioder som borgmester. Der forventes ikke store overraskelser til valget. Foto © : KNR

Det nok mindst interessante opgør kommer i form af Malik Berthelsen (S), som har været borgmester siden 2017.

De sidste otte år har han siddet fast på magten, så medmindre noget uforudsigeligt opstår, forventes han at fortsætte.

Kommune Qeqertalik

Ane Hansen
Ane Hansen (IA) skal ikke længere være borgmester. Derfor bliver valget i Kommune Qeqertalik yderst interessant. Foto © : Jens Rafaelsen

En ting er sikkert - Ane Hansen (IA) bliver ikke borgmester efter valget, da hun har valgt ikke at genopstille efter to perioder på posten.

Ved KNR's vælgermøde i Aasiaat blev kommunens organisationsstruktur for alvor diskuteret. For mange borgere gav udtryk for, at kommunen er for langt væk fra deres hverdag.

Ane Hansen har stået fast på, at hendes nye organiseringsstruktur skal videre udvikles. Men det har fået tre politikere til at skifte fra Inuit Ataqatigiit til Siumut.

Der er ikke en klar favorit til valget som borgmester.

Avannaata Kommunia

Det overraskede alle, da Palle Jerimiassen (D) blev genvalgt som borgmester i 2021. Nu udfordrer Heidi Møller ham fra eget parti. Foto © : KNR

Det kom bag på alle - og borgmesteren selv - da Palle Jerimiassen blev valgt til en anden periode som borgmester i 2021. Det skyldtes, at han havde meldt sig ud af Siumut og var blevet løsgænger.

Tidligere i år kunne KNR fortælle, at han meldte sig ind i Demokraatit. Men både til KNR og på de sociale medier har partifællen Heidi Møller bekræftet, at hun stiller op til borgmesterposten i en intern fejde.

Kommunens politikere har diskuteret, om kommunen bør deles i to for at give mere opmærksomhed til Qaanaq og andre områder.