Valg: Det skal du vide, før du sætter dit kryds

I dag er endnu en dag for demokratiet. Når valgstederne åbner, skal de kommende magthavere vælges til landets fem kommunalbestyrelser.
Indtil der blev udskrevet valg, var det Inuit Ataqatigiit og Siumut, der var de største partier i alle kommunerne på nær Qeqqata Kommunia, hvor Naleraq havde flere pladser end IA.
Hvordan stemmerne fordeler sig, vides først ud på natten, efter alle stemmesteder er lukket og talt op.
Du kan afgive din stemme fra klokken ni her til morgen indtil klokken otte i aftenen, så længe du opfylder kravene til valgret. Før du kan stemme, skal du være fyldt mindst 18 år og have fast bopæl i din kommune i mindst seks uger forud for i dag.
Dertil skal du enten have dansk indfødsret og have boet i Grønland i mindst seks sammenhængende måneder forud for valget. Har du ikke dansk indfødsret, skal du have haft fast bopæl i riget i mindst tre år - foruden at have boet i Grønland i seks måneder.
De forskellige valg
Ud over valg til kommunalbestyrelserne, skal der stemmes om pladserne i bygdebestyrelserne og menighedsrådene.
I Nuuk er der et såkaldt fredsvalg til menighedsrådet. Det betyder, at der ikke er nok opstillede kandidater, og der derfor ikke er behov for afstemning.
Bygdebestyrelserne er under kommunalbestyrelserne. Det vil sige, at hver gang bygdebestyrelserne skal bruge penge, skal det godkendes af kommunalbestyrelsen. Desuden er det kommunalbestyrelserne, der fortæller bygdebestyrelserne, hvad deres opgaver er.
Bygdebestyrelserne kan have opgaver på følgende områder: Kultur og folkeoplysning, idrætsaktiviteter, teknisk virksomhed og forsyningsvirksomhed, lokale erhvervsprojekter i bygden, sociale aktiviteter.
Både kommunal- og bygdebestyrelserne samt menighedsråd vælges for en fireårig periode.
Her kan du stemme