Medie: Kaos i økonomien og fejl i børnesager - Kommune får hård kritik

KNR har tidligere beskrevet, hvordan Kommune Kujalleq har undladt at betale 40 millioner kroner i skatteregninger.
Men nu skriver mediet TV2, at kommunen samtidig har et underskud på knap 70 millioner kroner - og problemerne stopper ikke her.
For der har ikke været overblik over, hvor mange penge kommunen har til rådighed, hvor mange de har brugt, og hvor meget de har skyldt væk siden 2021.
TV2 har gennem et større graverarbejde gennemgået kommunens økonomi - men også deres mange fejl i tvangsanbringelser og socialområdet generelt.
Aldrig set lignende
Regnskabet for 2023 udkom først i marts dette år. Her oplister revisoren 20 kritikpunkter.
Ikke nok med at revisoren har fundet mangel på kontrol og overblik over kommunens økonomi, så har medarbejderne ifølge TV2 også kunnet udbetale løn til dem selv uden stopklods.
Desuden har 194 ansatte siden 2023 har fået 2,7 millioner kroner til sammen, som de ikke havde krav på. Og i 84 tilfælde har ansatte ikke tilbagebetalt den uberettiget løn.
Alt dette har fået Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, til at udtale, at kommunen nærmest er blevet styret i blinde:
- Hvis nogen havde fortalt mig om det, og jeg ikke selv havde set det, ville jeg ikke tro på det. Så ville jeg sige, at der var noget, du havde misforstået, siger han til TV2.
Alvorlige fejl i tvangsanbringelser
KNR har tidligere beskrevet, hvordan Kommune Kujalleq ikke selv har kunnet administrere socialområdet - særligt når det kommer til sager med børn og unge.
Men nu kan TV2 fortælle, at der i 2022 var fejl i de fleste af sagerne. Her var der fejl i syv ud af otte af sagerne om plejeanbringelse af børn. Desuden var der fejl i halvdelen af sagerne for anbringelse af børn i døgninstitutioner og i 11 ud af 13 af sagerne om offentlig hjælp.
Det har ifølge TV2 fået revisoren til at konkludere, at økonomiudvalget med borgmesteren i spidsen ikke har levet op til sine opgaver.
- Hvis noget går galt, er det kommunalbestyrelsens ansvar. De er forpligtet til at ansætte nogen, der kan finde ud af det, og skal påse, om de vigtige opgaver bliver løst. Og det gør de ikke, siger Per Nikolaj Bukh til TV2.
TV2 har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Stine Egede (IA). Men hun har ikke villet kommentere sagen, fordi hun betragter TV2's afsløringer som påvirkning i valgkampen. Det siger hun i et skriftligt svar.
- Det er vigtigt, at den grønlandske valgproces forbliver fri for udenlandsk mediepåvirkning, herunder fra danske medier, skriver borgmester Stine Egede til TV2.