Borgmesterkandidat: Politisk magt skal flyttes fra storby til lokale

Et borgmesteropgør er i fuld gang i valgkampens sidste dage. Siumut anklager Inuit Ataqatigiit for at centralisere sig og ikke give lokale byer og politikere nok politisk magt.
Martha Abelsen taler i bestemte toner, når samtalen falder på decentralisering. For hende handler ordet ikke om, at administrationen skal flytte væk fra hovedbyen. Det er selve den politiske magt, som skal omfordeles. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Markus Valentin
24. marts 2025 13:42

Valgkampen spidser til rundt omkring på kysten, som kommunalvalget går ind i sin afsluttende fase - og nu kommer der et nyt udspil, som sætter tonen i Kommuneqarfik Sermersooq.

For hvis Siumuts borgmesterkandidat, Martha Abelsen, får lov til at sætte sig på borgmesterens hjørnekontor efter valget, så vil hun ændre hele måden den politiske magt forvaltes på.

Hun mener, at den politiske magt skal spredes ud til særligt Paamiut og Tasiilaq.

Borgmesteren har ene og alene haft sin magt i byen. Ikke engang de lokale repræsentanter i byerne har haft noget at skulle have sagt. Den spredning vil vi skabe fra Siumut, så man fordeler magten.

Lokale viceborgmestre

Helt konkret vil Martha Abelsen fordele borgmestermagten ud til to viceborgmestre, som skal sidde i Paamiut og Tasiilaq.

- Der skal være en kommunalbestyrelse, som er styret af borgmesteren og to viceborgmester, som hver sidder i Tasiilaq og Paamiut.

For her mener borgmesterkandidaten, at de lokalt valgte politikere (i yderområderne, red.) ikke har nok at skulle have sagt, når det kommer til ledelsen af lokalområderne.

- Vi kender alle evalueringen af den kommunale struktur, som har været gennemført. Den viser, at alle savner det politiske de enkelte steder. Dem, der har haft magten, har kun haft den centralt og ikke delt den ud til de øvrige valgte i kommunalbestyrelsen.

Hvad er det for en magt, de lokale skal have?

- Den sammensætning, hvor de lokalt valgte ikke har haft noget at skulle have sagt, kan være 1. og 2. viceborgmester. Den ændring kan vi skabe via styrelsesloven.

Martha Abelsen kommer ikke nærmere et svar på, hvad det konkret er for en politisk magt, de lokale politikere skal have.

Avaaraq Olsen (IA) fortæller, at der allerede er lavet en hel del tiltag for at decentralisere i Kommuneqarfik Sermersooq under hendes tid som borgmester - og hun er slet ikke færdig. Men tiltagende er kommet sent i hendes periode, så hun forstår, hvis ikke borgerne mærker dem endnu. Foto © : KNR / Markus Valentin

Allerede decentraliseret

Ifølge nuværende borgmester Avaaraq S. Olsen (IA), så har hun og kommunalbestyrelsen allerede lavet flere tiltag, som kommer til at give mere magt og ansvar væk fra Nuuk.

Vi har gjort meget for at samle kommunen.  Der har været meget kritik af storkommunekonceptet, hvor alt besluttes her. Det kan jeg godt forstå. Jeg kommer selv fra en lille by med opfattelsen af, at hovedbyen ikke tænker på os, fortæller hun og bliver mere konkret:

- Vi har decentraliseret en del af ansvarsområderne og fordelt mere økonomisk ansvar til Østgrønland og Paamiut i form af nye stillinger som regions- og distriktchefer hvert sit sted. Det giver ikke mening, at alle beslutningstagerne er i Nuuk.

Avaaraq Olsen henviser til, at det før i tiden har været sådan, at når en trappe skulle bygges i Sermiligaaq, skulle de ringe til Nuuk og bede om lov. Men med de nye stillinger vil det i fremtiden være ændret.

- Vi har fordelt renoveringspuljen på 50 millioner, som har været styret her fra Nuuk af. Det har vi gjort op med, så regions- og distriktchefer de pågældende steder kan tage sig af den, fortæller hun.

Derudover er der oprettet en byleder i Ittoqqortoormiit, som skal have overblikket over hele byen, som forvaltningen skal gå til, når der skal tages beslutninger.

Men selvom der er lavet nye tiltag, fortæller Avaaraq Olsen, at hun godt kan forstå, hvis folk ikke har lagt mærke til en forandring endnu.

- De nye stillinger blev først besat i starten af januar. Det er meget kort tid siden, og folk har ikke kunnet mærke forandringen endnu. Det er rigtig ærgerligt, at vi er ved valget, for det er allerede de ting, der er begyndt at komme op. Vi har lavet en hovedstadsstrategi. Nu vil vi have en udviklingsstrategi for Paamiut, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

Det handler ikke om tekniske løsninger

Martha Abelsen anderkender, at der er sket en decentralisering for administrationen. Men det er ikke hendes pointe, fortæller hun. For hun fokuserer på, at det er den politiske magt, borgerne vil have et opgør med.

- (Tiltagende red.) har intet med det politiske at gøre. Jeg snakker om det politiske og kommunalbestyrelsen. Borgerne efterlyser politisk decentralisering i alle evalueringer - også i byer, hvor borgmesteren ikke bor. Den spredning vil vi skabe fra Siumut, så man fordeler magten.

Her henviser Martha Abelsen til, at der formelt set kun skal nedsættes et økonomiudvalg ifølge styrelsesloven. Derefter fortæller hun, at det er kommunalbestyrelsen, som beslutter udover det, hvordan kommunen organiserer sig.