Folketingsvalg 2015 Udsultede anstalter magter ikke tilbageholdte

Kriminalforsorgens direktør vil have flere midler til at håndtere tilbageholdte personer i anstalterne. Personalet har svært ved magte opgaven. Partii Naleraq kræver, at Danmark betaler. IA vil forhandle sig til flere penge.
16. juni 2015 13:20

Landets anstalter har så svært ved at håndtere tilbageholdte personer, der venter på en dom, at der er brug for en akut pengeindsprøjtning på området.

Det mener direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, Hans Jørgen Engbo, der er ude med en sjælden kritik af Justitsministeriets forvaltning af anstalterne.

- Der mangler ressourcer, så anstalterne kan ændre det særlige arrestafsnit til at håndtere de tilbageholdte. De tilbageholdte har nogle gange en adfærd, som personalet har svært ved at håndtere, siger han.

Læs også Folketingets ombudsmand retter kritik mod forhold i detentioner i Grønland

Problemet er opstået efter, at anstalterne overtog ansvaret for at huse tilbageholdte personer - også kendt som varetægtsfængslede - fra detentionerne.

Anstalterne overtog ansvaret, fordi Folketingets Ombudsmand kritiserede forholdene for netop de tilbageholdte personer i landets detentioner.

Justitsministeriet fulgte Ombudsmandens råd og anstalterne huser i dag både personer med en dom og tilbageholdte personer, der afventer en dom.

Læs også Grønlandske anstaltsbetjente får mindre i løn end danske kolleger

Justitsministeriet valgte tilgengæld ikke at sende en ekstra pose penge de mange mennesker.

Men det burde de have gjort, mener Hans Jørgen Engbo. Der er brug for både nye arrestafsnit og opkvalificering af anstaltspersonalet, der har problemer med at håndtere de tilbageholdte, siger han.

- Personalet står indimellem i nogle meget vanskelige situationer. Somme tider har vi ligefrem måtte hente hjælp fra fængselsbetjente i Danmark, som har erfaring i den slags. Vi har et problem, og det har vi fælles med politiet. Politiet står også lidt magtesløse. De er heller ikke forberedte på, at skulle opbevare folk i detentionen i længere tid. Så det er lidt af et problem, siger Engbo, der vil rejse problemstillingen for Justitsministeriet.

Læs også Siumut i Folketinget: Ønske om frivilligt beredskab og større selvstændighed

Retsvæsenet er endnu ikke hjemtaget af Selvstyret. Det betyder, at Grønlands to folketingsmandater skal arbejde direkte med området, når de bliver valgt til Folketinget.

Partii Naleraqs folketingskandidat, Per Rosing-Petersen kræver, at den danske regering punger ud med pengene.

- Den danske regering har et alvorligt forklaringsproblem. Når vi ser Mette Frederiksen (justitsminsteren, red.) udtale, at man ved et snuptag har fundet 450 millioner kroner inden for justitsområdet, hvorfor skal vi kæmpe så meget for bare at få 20 millioner kroner? Det er fuldstændig ude af proportioner. Hvis de virkelig vil noget med Rigsfællesskabet, så skal de punge ud med pengene, siger han.

Læs også Johan Lund Olsen: Flere penge til anstalter

Inuit Ataqatigiit vil sikre flere penge ved at være med ved forhandlingsbordet, når kriminalforsorgensforliget skal forhandles på plads næste gang.

- Som det er i dag, er det en samlet pulje, som Grønland og Danmark skal hente penge fra. Derfor bliver de grønlandske interesser ikke varetaget godt nok. Det vil vi rigtig gerne være med til, siger partiets folketingskandidat, Aaja Chemnitz Larsen.

Siumuts kandidat, Pitsi Høegh og Atassuts kandidat, Jonas Nilsson mener, at det nye fængsel i Nuuk vil gøre noget ved problemet, når det efter planen står færdig om et par år.