Folketingets ombudsmand retter kritik mod forhold i detentioner i Grønland

Efter tilsynsbesøg i en række grønlandske detentioner og anstalter rejser den danske ombudsmand nu en række kritiske spørgsmål over for bl.a. Justitsministeriet og Direktoratet for Kriminalforsorgen som øverste ansvarlige myndigheder.
Skrevet af Karsten Sommer
05. januar 2015 14:37

Ombudsmanden fortæller i dag på sin hjemmeside, at han bl.a. besøgte en detention uden fast bemanding, hvor detentionsanbragte ikke havde mulighed for at tilkalde personale, ikke blev tilbudt mad og drikke og ikke havde mulighed for toiletbesøg, medmindre den lokale politimyndighed var til stede.
 
Han fortæller desuden, at alle detentionsanbragte blev visiteret helt ned til deres underbukser, uanset om der var konkret grund til det eller ej. Og der fandtes kun én nøgle til detentionen, nemlig hos politimyndigheden.
 
Det er nogle af disse forhold, som Folketingets Ombudsmand nu beder en række myndigheder om at forholde sig til. Ombudsmanden spørger bl.a., om forholdene lever op til reglerne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
 
- Vilkårene i Grønland er naturligvis anderledes på grund af geografi og infrastruktur. Men der er grundlæggende rettigheder, som skal overholdes. Jeg ser frem til at få afklaret de spørgsmål, som vi nu rejser, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
 
Der er mere om ombudsmandens kritik på hjemmesiden www.ombudsmanden.dk