Landskassen rager millioner til sig

Overskuddet i landskassen er meget større end forventet. Det møder kritik fra oppositionen, der mener, at pengene i stedet bør bruges på befolkningen.
Selvom oppositionen synes, at det er godt, at der er overskud i landskassen, mener de alligevel, at overskuddet er for stort. Foto © : KNR / Malik Brøns
03. juni 2024 10:52

Normalt er det godt, hvis man tjekker sin netbank, og tallene er sorte frem for røde.

Det samme gælder de offentlige finanser. Her skal landskassens husholdningsbudget også helts være i overskud, så der ikke bliver brugt flere penge på skoler, sygehuse og løn til offentligt ansatte, end der er råd til.

Derfor var det også en tilfreds naalakkersuisoq for finanser og skatter, Erik Jensen (Siumut), der på forårssamlingens sidste mødedag kunne fremlægge landskassens regnskab for 2023.

Drifts- og anlægsresultatet viser nemlig, at der i 2023 er et overskud på intet mindre end 421 millioner kroner.

På trods af det store overskud møder naalakkersuisut dog kritik fra oppositionen, der undrer sig over, at overskuddet er meget større end forventet.

I finansloven havde naalakkersuisut nemlig kun budgetteret med et overskud på 6 millioner kroner.

Spørger man Pele Broberg, der er formand for Naleraq, er det et tilbageværende problem, at naalakkersuisut ikke har styr på deres beregninger.

- Det ser ud som om, at der i landskassens regnskab hvert år lige pludselig er et overskud, siger han.

Pengene skal bruges på befolkningen

Også fra Atassut og Demokraatit lyder der kritik af det overraskende store overskud.

Begge partier kritiserer naalakkersuisut for at have oplyst, at de forventede et beskedent overskud, da det har gjort det svært at finde finansiering til skattelettelser og afgiftsnedsættelser. Især når det så viser sig, at virkeligheden er en anden. 

- Med et så beskedent overskud er vi nødt til at udvise mådehold fra politisk side. Vi kan ikke bare give skatte- og afgiftslettelser. Vi kan ikke investere massivt i sundhedsvæsenet, siger Nivi Olsen og fortsætter:

- Når det efterfølgende viser sig, at overskuddet er over 400 millioner kroner, kan jeg ikke lade være med at tænke, at vi kunne have gjort en række gode ting for befolkningen for de penge.

Derfor lyder der en opfordring til, at naalakkersuisut bliver bedre til at lave deres beregninger, så landskassen ikke rager flere penge til sig end højst nødvendigt.

Det er især et højere bloktilskud fra Danmark samt skatter og afgifter, som har bidraget til, at der er kommet flere penge i landskassen end forventet.

Regnskabet for 2023 vil efter planen blive godkendt under efterårssamlingen.