Grønlandske anstaltsbetjente får mindre i løn end danske kolleger

Der skal være ligeløn i riget også for anstaltsbetjentene, understreger Siumuts Doris Jakobsen efter besøg i de grønlandske anstalter.
Skrevet af Sandra Meinecke
05. september 2014 03:20

Der er ikke lige løn for de grønlandske og danske anstaltsbetjente - og det er for dårligt, mener folketingsmedlem for Siumut Doris Jakobsen.

Doris Jakobsen er netop kommet hjem fra Folketingets Grønlandsudvalgsrejse, hvor medlemmerne besøgte de grønlandske anstalter i blandt andet Ilulissat og Nuuk.

- Efterfølgende har jeg stillet spørgsmål til ministeren (Karen Hækkerup red.) om anstaltsbetjentene ved de grønlandske anstalter får den samme lønforhøjelse, som anstaltsbetjentene i Danmark, siger Doris Jakobsen og understreger:

- Jeg mener anstaltsbetjentene må have den samme løn som deres danske kolleger.

Det er ikke lykkedes KNR at få en kontakt til justitsminister Karen Hækkerup. Men direktøren for Kriminalforsorgen Hans Jørgen Engbo, forklarer, at årsagen måske skal findes i den tid det tager at uddanne sig til fængselsbetjent i Danmark og anstaltsbetjent i Grønland.

Uddannelsens varighed kan være en årsag til lønforskellen
- Vi har den lønforskel i Grønland og Danmark, som er generel for arbejdsmarkedet. Så kan man yderligere sige, at den danske fængselsbetjentuddannelse er noget længere. Den er tre år, hvor den i Grønland kun er to år. Det kan jo være en medvirkende årsag til at lønniveauet er forskelligt, siger direktøren for Kriminalforsorgen Hans Jørgen Engbo og tilføjer:

- Jeg vil gerne sige, at jeg kunne ønske mig, at den grønlandske uddannelse var lige så lang som den danske - at der blev parallelitet. Det kunne jo også være et medvirkende argument til at hæve lønnen for de grønlandske anstaltsbetjente så den nærmede sig det danske niveau. Det håber jeg kan lade sig gøre på længere sigt, men det kræver jo nogle midler. Det koster jo penge, siger Hans Jørgen Engbo.