Royal Greenland om kritik og anklager: De lave priser rammer os alle

Produktionsdirektøren i Royal Greenland afviser KNAPK's anklage om kartel- og monopolvirksomhed.
Det gør indtryk på Royal Greenland, at KNAPK anklager fiskerigiganten for at drive kartel- og monopolvirksomhed. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Teitur Larsen
27. oktober 2023 15:44

KNAPK er kommet med en kras kritik mod Royal Greenland efter fiskerigiganten den 9. oktober valgte at sænke indhandlingsprisen på torsk fra 10,75 kroner til 8,25 kroner. Et fald på 23 procent.

Fisker- og fangerorganisationen mener, at Royal Greenland misbruger deres dominans på markedet. De har derfor meldt Royal Greenland til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen for kartel- og monopolvirksomhed.

Altså en anklage, der beskylder Royal Greenland for at have en ulovlig aftale mellem konkurrerende virksomheder, der begrænser konkurrencen på markedet.

Den anklage afviser produktionsdirektør i Royal Greenland, Lars Nielsen:

- Det mener vi bestemt ikke, at vi gør på nogen som helst måde, siger han til KNR.

Lars Nielsen erkender dog, at Royal Greenland har en stor plads på det grønlandske marked, men han understreger, at Royal Greenland er en lille spiller på det globale marked.

Fiskerivirksomheden har tidligere meddelt i en pressemeddelelse, at de står på to procent af torskekvoterne på verdensplan, og at prisnedsættelsen skyldes, at de følger de globale markedspriser, hvor især salgsprisen på russiske torsk er faldet med 30 procent på det europæiske marked.

Priserne på torsk steg rekordhøjt på verdensmarkedet i udgangen af 2021, men de har siden været faldende, og er støt nedadgående.

- Vi ser det her som en tilpasning efter nogen lidt mere normale markedsforhold. Det rammer desværre os alle sammen. Ikke kun fiskerne, men i allerhøjeste grad også Royal Greenland, siger Lars Nielsen.

- Selvfølgelig gør det indtryk

Hvorvidt anklagen og anmeldelsen til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen kommer til at påvirke de fremtidige forhandlinger mellem KNAPK og Royal Greenland er ikke til at vide, forklarer Lars Nielsen.

Men det gør da indtryk på virksomheden, at fiskeri- og fangerforeningen kommer med en så hård kritik.

- Selvfølgelig gør det indtryk. Vi har ikke nogen som helst interesse i, at det ikke skal gå fiskerne i Grønland godt. Vi må bare erkende, at vi er underlagt en situation, som vi ikke har nogen indflydelse på. Det er vi nødt til at indrette os efter, siger Lars Nielsen.

Ifølge KNAPK risikerer fiskerne at gå fallit med de nuværende priser. Men ifølge Royal Greenland er priserne ikke noget, de som virksomhed er herre over. Derfor bliver det svært at finde en løsning, hvor de kan imødekomme KNAPK’s ønsker.

- Jeg kan ikke se, at der umiddelbart er noget, som kan løse det her. Med mindre at priserne ændrer sig til det bedre, siger Lars Nielsen.

Ifølge Lars Nielsen har Royal Greenland i skrivende stund ikke modtaget nogen officiel melding fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen om, at KNAPK har meldt dem for at drive kartel- og monopolvirksomhed.

KNAPK har planlagt at afholde en demonstration mod nedsættelsen af torskepriserne 1. november.