KNAPK opfordrer til landsdækkende demonstration for at sikre fangernes fremtid

Fanger og fiskeriforeningen KNAPK appellerer til, at medlemmer går på gaden 1. november i en landsdækkende demonstration mod de nye torskepriser.
KNAPK demonstrerede også, da de forhandlede om indhalingsprisen på stenbiderrogn tilbage i 2022. Arkivfoto. Foto © : Arkivfoto. Malik Brøns / KNR
25. oktober 2023 09:32

Efter Royal Greenland 9. oktober sænkede prisen på torsk fra 10,75 kroner til 8,25 kroner, opfordrer de kystnære fiskeres organisation KNAPK nu deres medlemmer til at demonstrere mod prisfaldet på 23 procent.

Demonstrationen er for at gøre politikerne opmærksomme på, at mange fiskere efter KNAPKs opfattelse risikerer at gå fallit, hvis ikke politikerne handler.

- Torskefiskerne er i fare for at gå fallit

- Indhandlingspriserne befinder sig på et faretruende niveau.  Hvis eksempelvis brændselspriserne stiger omkring årsskiftet, vil der være mange fiskere, hvis drift ikke længere hænger sammen. Og det kan samfundet ikke bære, siger Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK.

Misbrug af magtfuld position

Organisationen mener, at det selvstyreejede Royal Greenland misbruger sin dominerende position i fiskeribranchen til enerådigt at fastsætte indhandlingsprisen, som KNAPK mener er for lav.

Derfor har organisationen nu meldt fiskerigiganten til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen oven i, at de varsler en landsdækkende demonstration for at råbe politikerne op.

- Vi håber, at vi bliver hørt, og at der bliver handlet. Vælgerne er politikernes arbejdsgivere, og vi håber, at de begynder at lytte til os. For det er ikke tilfældet i dag, siger Nikkulaat Jeremiassen.