Fisker om de faldende torskepriser: Måske skal jeg søge job på land

Fiskere får nu 23 procent mindre for deres torsk, og det møder skarp kritik af jollefisker Bent Jeremiassen, som ikke er sikker på, det kan betale sig at være fisker længere.
- Hvis priserne fortsat bliver så lave, så kan jeg gå i land og blive maler og selvfølgelig vende tilbage til fiskeriet, når priserne stiger, siger Bent Jeremiassen. Foto © : Carsten Faurschou/ KNR
19. oktober 2023 12:39

En torsk er ikke lige så meget værd, som for et par uger siden. Royal Greenland har nemlig sat indhandlingsprisen ned i sidste uge.

Før 9. oktober kunne man få 10,75 kroner for en torsk. Nu kan man få 8,25 kroner. Altså er fald på 23 procent.

Og det falder ikke i god jord ved jollefisker Bent Jeremiassen, som fisker efter torsk.

- Enhver fisker er ikke længere betalingsdygtig, specielt ikke her i Nuuk, når prisen er så lav. Det gælder også på kysten, efter det jeg hører, siger han.

Bent Jeremiassen er uddannet maler, så han overvejer at søge job på land, da priserne er så lave.

- Hvis priserne fortsat bliver så lave, så kan jeg gå i land og blive maler og selvfølgelig vende tilbage til fiskeriet, når priserne stiger, siger han.

Eksporten stiger, men priserne falder

Fisker- og fangerforeningen NAPP i Nuuk retter også en heftig kritik af Royal Greenlands nedsættelse af indhandlingsprisen. De har henvendt sig til deres organisation KNAPK om, at der må gøres noget.

- Det er ikke bæredygtigt, hvis det fortsætter, og hvis indhandlingsprisen fastholdes, så er det nødvendigt med politisk indblanding, siger Niels Eli Boassen, formand for NAPP, til KNR.

NAPP udtaler, at de ville have en større forståelse, hvis baggrunden for fastsættelsen af priserne blev forklaret åbent. De stiller sig uforstående overfor netop disse priser.

- Priserne har konstant været stigende, og Grønlands Statistik viser, at eksporten de seneste år er stigende, modsat er priserne for os i det kystnære fiskeri fortsat faldende, siger Niels Eli Boassen.

Heller ikke Bent Jeremiassen forstår Royal Greenlands beslutning.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor de sætter priserne ned. Når året er gået, så får direktørerne igen millionbonusser, siger han.

Lægger op til hård kamp

Det var KNAPK, der i første omgang var ude med riven, efter Royal Greenland nedsatte priserne på torsk.

I sidste uge udsendte de en pressemeddelelse, hvor formanden for foreningen, Nikkulaat Jeremiassen, kaldte de nye indhandlingspriser uacceptable.

- KNAPK har som organisation forhandling som eneste mulighed. Hvis denne vej ikke ønskes, så må de kystnære fiskere samle sig til en hård kamp, siger han.

Han bakkes op af NAPP og Bent Jeremiassen. De mener, at de må råbe højt om deres modstand.

- Vi løber snart tør for muligheder. Når byrderne bliver tunge, når vilkårene bliver tunge at bære, så må der gøres noget, siger Niels Eli Boassen, som varsler en demonstration mod naalakkersuisut.

Royal Greenland har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men i et skriftlig svar siger produktionsdirektør Lars Nielsen:

- Vi ser salgspriserne på torsk i markedet falde på alle markeder, så vi er nødsaget til at lade indhandlingsprisen følge markedet, som det også sker, når prisen går op.

- Salgspriserne har ikke kunne fastholdes og er faldende, samtidig har vi stigende omkostninger.

KNR forsøger at få en kommentar fra Polar Seafood, men de er ikke vendt tilbage.