Torsken falder i værdi: Fiskere vil ikke acceptere det

KNAPK er ude med riven efter, at indhandlingsprisen på torsk er faldet med over 23 procent.
fisk, fiskere,
I dag får fiskere blot 8,25 kroner per kilo torsk, når de handler med Royal Greenland. Det er uacceptabelt, mener formanden for KNAPK. Foto © : Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
18. oktober 2023 07:08

Opdateret med skriftligt svar fra Royal Greenland.

De kystnære fiskere vil ikke længere acceptere eller affinde sig med situationen. 

Sådan lyder det fra fisker- og fangerorganisationen KNAPK i en pressemeddelelse.  

Udmeldingen kommer efter, at den selvstyreejede fiskerigigant Royal Greenland og Grønlands største privatejede fiskerikoncern Polar Seafood ifølge KNAPK har sænket indhandlingsprisen på torsk.

Og ganske rigtigt: Før betalte Royal Greenland fiskere 10,75 kroner for et kilo torsk uden hoved. Siden 9. oktober har virksomheden blot punget ud med 8,25 kroner, altså er prisen faldet med 23 procent.

Det fremgår af et opslag på Royal Greenland Nuuks Facebook-side.   

Varsler demonstration

Og det møder skarp kritik fra flere fiskeriorganisationer. 

- Smertegrænsen er nået. Det er uacceptabelt, at de to fiskerikoncerner agerer som monopolvirksomhed. Det er misbrug af deres position. Det kystnære fiskeri er i flere årtier blevet ofret til fordel for de to monopolvirksomheder, udtaler formanden for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen, i pressemeddelelsen. 

Hans udtalelse bakkes op af NAPP, den lokale fisker- og fangerorganisation i Nuuk.

Ordet 'uacceptabelt' går igen, da formanden, Niels Eli Boassen, forholder sig til den økonomiske situation. 

15. november er fisker og fangernes dag. Vi har snakket om, at vi bliver nødt til at gøre noget drastisk, understreger formanden, som varsler en demonstration mod naalakkersuisut.

Fiskerne og deres familier er hårdt ramt på grund af de faldende priser, oplyser Niels Eli Boassen.

Royal Greenland har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Produktionschef Lars Nielsen oplyser dog i et skriftligt svar: 

- Vi ser salgspriserne på torsk i markedet falde på alle markeder, så vi er nødsaget til at lade indhandlingsprisen følge markedet, som det også sker når prisen går op. Salgspriserne har ikke kunnet fastholdes og er faldende, samtidig har vi stigende omkostningsstigninger.

KNR forsøger at få en kommentar fra Polar Seafood, men de er ikke vendt tilbage.