Fiskerigigant sidder tungt på markedet – nu bliver de meldt for det

Fiskerne føler sig fangede, når de skal forsøge at sælge deres fisk. Derfor har KNAPK nu meldt Royal Greenland til Forbruger- & Konkurrencestyrelsen.
KNAPK har tidligere kæmpet for bedre priser ved at gå på gaden. Nu går de gennem Forbruger- & Konkurrencestyrelsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
23. oktober 2023 15:19

Royal Greenland misbruger deres dominans på markedet.  

Det siger fisker og fanger organisationen KNAPK. De har meldt Royal Greenland til Forbruger- & Konkurrencestyrelsen for kartel- og monopolvirksomhed.

Det sker efter uenigheder om indhandlingsprisen på torsk.

For selvom det nærmest er blevet en årlig tradition, at de to parter skændes om priserne på fisk, så er det alligevel blevet for meget for KNAPK.

Bægret er flydt over, fortæller KNAPK’s formand Nikkulaat Jeremiassen:

- Vi synes, det er på tide at se, om Royal Greenland agerer rigtigt. Vi vil også gerne høre grunden til, at man ofrer de kystnære fiskere. Det kan vi jo ikke acceptere, siger han til KNR. 

En umulig udfordring

Det er blevet en David mod Goliat-kamp, hvor Royal Greenland A/S og Polar Seafood Greenland A/S kan melde en pris ud, som fiskerne stort set bare må finde sig i.

- Fiskerne har ikke har andre muligheder. Især ikke når det handler om torskefiskerne. I de sydligere områder, hvor torskefiskeri er det primære erhverv, har de to selskaber monopolstilling, da fiskerne ikke har andre indhandlingsmuligheder.

Senest var det i foråret priserne på stenbiderrogn som skabte splid mellem de to parter. Dengang truede KNAPK med demonstrationer, der dog blev afblæst få timer før, fiskerne gik på gaden.

Men også dengang fortalte Fisker- og Fangersammenslutningen, at det var en umulig og urimelig kamp, hvor de ikke rigtigt har nogle kort på hånden. Og det gentager de også nu:

- Som situationen er nu er forhandlingerne vanskelige, ligesom de har været i de foregående år. Når talen falder på stenbiderrogn, er det vanskeligt at finde argumenter. Det er der vi står, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Og selvom han ikke ved, hvad klagen til Forbruger- & Konkurrencestyrelsen kommer til at betyde for de fremtidige forhandlinger, så er de hos KNAPK nødt til at gøre noget:

- Men vi bliver nødt til at reagere på vegne af vores medlemmer, som bliver ofrene ved, at priserne sænkes gevaldigt. Det kan vi ikke acceptere.