En time før demonstration: Konflikt er afblæst

En time før fiskerne starter demonstration i Nuuk mod prisen på stenbiderrogn, hæver Royal Greenland prisen. Demonstration er aflyst.
For et år og en uge siden demonstrerede fiskerne også mod prisen på stenbiderrogn. Arkivfoto Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Christine Hyldal
18. april 2023 12:25

Blot en time før fiskerne skulle være gået i demonstration i protest mod prisen på stenbiderrogn, er konflikten nu afblæst. 

Royal Greenland har nemlig tilbudt fiskerne 26 kroner plus en krone i bonus per kilo stenbiderrogn, og det har KNAPK godtaget.

Den endelige indhandlingspris per kilo stenbiderrogn bliver altså således en krone lavere end KNAPKs oprindelige krav på 27 kroner kiloet.

Det siger Vittus Qujaukitsoq, der er direktør i KNAPK, til KNR.

- Konflikten er afblæst. Hovedbestyrelsen har godkendt Royal Greenlands udspil, med nogle betingelser selvfølgelig, siger han.

Sagen kort

  • 1. april starter den sæson, hvor fiskerne kan fiske efter stenbider. Det må de gøre i 60 dage.
  • Men sådan kom det ikke til at gå i år.
  • En gammel konflikt fra sidste år er nemlig blusset op igen. 
  • Den handler om, at Royal Greenland vil betale 22 kroner per kilo indhandlet stenbiderrogn - og det er for lidt mener fiskerne, der nu holder deres garn på land. 
  • Sidste år tilbød Royal Greenland også fiskerne 22 kroner per kilo. Det fik fiskerne til at demonstrere foran Royal Greenland og selvstyretårnet i Nuuk.
  • Royal Greenland styrer selv startprisen, og de er ikke forpligtet til at indgå forhandlinger. 
  • Men efter knap tre uger satte fiskerne alligevel garn ud og begyndte at hente stenbider op. Og de fik ikke forhøjet prisen på de 22 kroner per kilo.
  • Royal Greenland tilbudt fiskerne tre kroner mere per kilo stenbider - altså en kilopris på 25 kroner plus en krone i bonus.
  • Blot en time før en demonstration onsdag 18. april landede en aftale så: Fiskerne får 26 kroner per kilo rogn plus en krone i bonus.

Dermed kan fiskerne nu komme ud og hive stenbidere op 18 dage efter, at sæsonen gik i gang.

- Vi godtager tilbuddet, men vi skal stadig lande detaljer i den endelige aftale, siger Vittus Qujaukitsoq.

Dermed er dagens demonstration også aflyst – blot en enkelt time før, den skulle være startet.

Ny pris fra Royal Greenland 

Præcis klokken 12 meddelte Royal Greenland nemlig, at selskabet vil hæve prisen på stenbiderrogn til 26 kroner per kilo plus en krone i bonus per kilo. 

- Vi og vores ejere ønsker at få igangsat fiskeriet af stenbiderrogn hurtigst muligt, og derfor mel-der vi nu en højere pris ud, så vi kan komme i gang med fiskeriet, siger Susanne Arfelt Raja-mand, som er direktør hos Royal Greenland.

Konflikten om prisen på stenbiderrogn startede 1. april, selvsamme dag, hvor den bare 60 dage lange sæson startede. 

Nikkulaat Jeremiassen understreger, at priserne stiger, og at købekraften derfor er lav. Derfor var det afgørende for KNAPK at få hævet indhandlingspriserne. Foto © : Johasinnguaq Olsen

Royal Greenland tilbød fiskerne 22 kroner per kilo rogn plus en krone i bonus. Men den pris ville fiskernes organisation KNAPK ikke lade sig spise af med. Og så var konflikten en realitet. 

Fiskerne krævede et tillæg på fem kroner og en bonus på én krone til indhandlingsprisen på stenbiderrogn. Men konflikten rykkede sig ikke i 17 dage. 

I går rykkede Royal Greenland så et et lille skridt og tilbød dem 25 kroner plus en krone i bonus per kilo – men den godtog KNAPK heller ikke. 

Den demonstration i dag klokken 13, som fiskerne varslede i weekenden, stod ved magt, sagde KNAPK-formand Nikkulaat Jeremiassen til KNR. Prisen var stadig for lav.

- Priserne stiger, og derfor er købekraften lav. Planen er, at demonstrere foran Inatsisartuts mødesal, siger han.

Konflikt startede sidste år

Men nu har Royal Greenland og KNAPK altså nærmet sig hinanden så meget, at garnene kan sættes ud.

- Vi har opnået en stor del af vores forhandlingskrav overfor Royal Greenland. Selvfølgelig kommer KNAPK’s beslutning på betingelse af, at fiskeriet skal komme i gang så hurtigt som muligt, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Konflikten startede allerede sidste år. Først tre uger inde i april begyndte fiskerne at hive stenbidere op på grund af nøjagtig den samme konflikt om pris.

Sidste år blev prisen dog ikke ændret - fiskerne fik den originale pris på 22 kroner per kilo.