Ekspert: Røgpartikler fra dumpbrand er problematiske

Selvom Grønland er et gigantisk land med masser af frisk luft til rådighed, så er røgpartikler fra afbrænding af affald på åbne dumpe problematiske for miljøet, vurderer en ekspert. I høje koncentrationer kan stofferne i røgen være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende for mennesker.
Onsdag brandte dumpen i Uummannaq kraftigt. Foto © : Franz Petersen
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. maj 2018 12:54

Luften i Grønland er en enorm luftmasse, og havet i Grønland er kæmpe stort - uanset det, så er der ting der er farlige og sundhedsproblematiske, siger Rasmus Eisted, som er civilingeniør og har en ph.d. i affaldshåndteringen i Grønland.

Han forklarer, at det er problematisk med en åben og ukontrolleret afbrænding af en losseplads, som den der lige har fundet sted på dumpen i Uummannaq:

 - Du ikke kan styre, hvor meget ilt der kommer til forbrændingen, du kan ikke styre, hvad der brænder og du kan ikke styre temperaturen i forbrændingen eller noget som helst - det betyder, at der ikke er kontrol med branden og derfor udvikles der typisk rigtig meget røg, siger Rasmus Eisted.

Via luften spredes røgpartiklerne, som kan være sundhedsskadelige:

Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende

- Og uanset at det har man måske gjort før, eller at der er meget plads, røgen kan fordele sig på, så er det farlige partikler. Det kan være dioxin, det kan være tungmetaller, det kan være andre forbindelser, som er kræftfremkaldende eller kan give andre problemstillinger for folk, siger Eisted og fortsætter:

- Så når man brænder af på en dump, har det altså en hvis betydning, at røgen spredes i omgivelserne.

LÆS OGSÅ Dump-brand i Uummannaq er faldet til ro

Rasmus Eisted forklarer, at de stoffer der findes i røg fra ukontrollerede afbrændinger af affald kan være meget problematiske:

- Nu kender jeg ikke koncentrationerne i den røg(røgen i Uummannaq, red.) men hvis koncentrationerne høje nok, så er tungmetallerne typisk - nogle af dem i hvert - nogen der påvirker nervesystemet og kan give nerveskader eller give fosterskader. Dioxin er typisk kræftfremkaldende og hormonforstyrrende og kan påvirke på anden måde. Så hvis man påvirkes meget af det, kan man gå hen og blive syg af det, siger Rasmus Eisted.

Onsdag sagde direktør for teknik i Avannaata Kommunia, Nick Nielsen, til KNR, at borgere i Uummannaq så vidt muligt skulle undgå kontakt med røg fra dumpen i Uummannaq.