Dump-brand i Uummannaq er faldet til ro

Branden på dumpen i Uummannaq er næsten forbi, og der er ikke længere kraftig røg i byen, fortæller en borger.
Foto © : Franz Petersen
17. maj 2018 12:08

En overfyldt dump i Uummannaq brændte onsdag kraftigt og spredte sundhedsskadelig røg i området, men en borger i Uummannaq fortæller, at branden er ved at være ovre:

- Det brænder ikke så meget mere, så der er næsten ingen røg her til formiddag, siger Paaluk Kreutzmann, der er selvstændig turistoperatør i Uummannaq.

Han fortæller, at røgen fra branden var meget generende:

- I går aftes og i de første timer af natten brændte det kraftigt og der var meget øg i byen. Vi kunne også lugte røg, selvom vi var inden døre. Det er ikke godt, siger Paaluk Kreutzmann.

Uummannami eqqaavissuaq

Selvom Uummannaq er en større by, er der ingen forbrændingsanlæg, og siden sidste år affaldet hobet sig op på byens dump på grund af manglende dispensation til at brænde affaldet af.

- Jeg håber, myndighederne finder en løsning på det her problem. Vi er jo over 1.200 indbyggere i Uummannaq og vi har ingen forbrænding, siger Paaluk Kreutzmann.

Han er blandt andet bekymret for byens drikkevand, fordi den sundhedsskadelig røg fra affaldet blæser ind over byens drikkevands reservoir.

LÆS OGSÅ Dumpen i Uummannaq spreder farlig røg

KNR har været i kontakt med Nukissiorfiit, og selskabet oplyser, at man er ved at undersøge, om der problemer med byens drikkevand.

Med hensyn til løsning af ophobningen af affald i Uummannaq, siger direktør for teknik i Avannaata Kommunia, Nick Nielsen, at kommunalbestyrelsen har ansøgt Selvstyret om penge til et forsøg med at transportere affald væk fra Upernarvik og Uummannaq. Kommunen har selv afsat en million kroner til projektet.