Psykolog om spiralskandalen: Kvinder oplever traumer igen

- Det kan være rigtig svært at være i kroppen. Det betyder, at man kan have svært ved at adskille, hvad der sker nu, og oplevelsen fra dengang, siger Naja Lund Kielsen.
Historien om spiralerne ripper op i gamle sår og traumer, som kvinderne har gået med i mange år, siger Naja Lund Kielsen, der er psykolog.  Foto © : KNR
08. juni 2022 13:50

Elisibánguak' Jeremiasssen var bare 13 år, da hun – ligesom tusindvis af andre grønlandske kvinder – fik en spiral.

Siden gik der 47 år med tavshed – men efter at DR har afsløret skandalen i podcasten Spiralkampagnen, er der nu hjælp til de mange kvinder. Også til Elisibánguak'.

Hun er blevet henvist til en familieterapeut, fortalte hun til KNR i går

For historien om spiralerne ripper op i gamle sår og traumer, som kvinderne har gået med i mange år, siger Naja Lund Kielsen, der er psykolog. 

Spiralskandalen

 

I den nye DR-podcast ”Spiralkampagnen” bliver dokumenter gravet frem, som viser, at spiralerne udgjorde danske myndigheders strategi for at nedbringe befolkningsvæksten i Grønland.

 

- Tusindvis af piger og kvinder fik påsat spiral fra 1966 til 1975.

 

- Fra 1966 til 1970 blev der opsat 4500 spiraler.

 

- På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.

 

- Flere af pigerne oplevede spiralpåsætningen som et overgreb, og at det var påtvunget. Det fik store konsekvenser for pigerne både psykisk og fysisk. Flere fortæller om smerter og traumatiserende oplægninger.

- Spiralopsætningen betød, at antallet af levendefødte børn blev nærmest halveret i 1970'erne: Fra 1.674 i 1964 til 638 i 1974.

 

- Der var ikke lovhjemmel til at påsætte spiraler på mindreårige piger uden forældrenes samtykke, da strategien startede.

 

- Derfor blev lovgivningen ændret til, at læger kunne vejlede piger under 18 år i prævention uden forældresamtykke. Det blev af flere læger tolket som, at pigerne kunne få påsat spiral uden forældresamtykke.

 
Kilde: DR-podcast "Spiralkampagnen"

- Det kan være en følelse af skam, og tanker om, hvorfor de blev udsat for det, de gjorde. De kan også være i tvivl om, hvordan de skal tale om det, siger hun til KNR. 

 

LÆS OGSÅ Gynækolog finder stadig gamle spiraler hos kvinder, der fik dem under spiralkampagnen

- Det er meget grænseoverskridende for et barn at få opsat en spiral. Det kan opleves som et overgreb og dermed et traume. Særligt børn, som ikke er seksuelt modne og ikke har erfaring, ved ikke, hvordan de skal reagere på, at de har fået opsat spiral, siger hun.  

Ensomhed og skam

Nogle kvinder oplever, at de fortrænger oplevelsen i meget lang tid. Hvordan kan det gå til?

- Folk reagerer meget forskelligt, når de oplever noget traumatisk. Følelser kan blive fortrængt. Nogle har heller ikke ord for det, de har oplevet. De kan føle sig ensomme og skammer sig over det, der er sket, for de kan stadig mærke det i kroppen. 

Hvad sker der, når man genoplever et traume?

- Det kan være meget forskelligt fra person til person. Men kroppen husker. Og oplevelsen kan komme tilbage til en selv i små bidder. Mange oplever dog, at de bliver overvældet af følelser, og det kan være svært at sætte ord på. 

LÆS OGSÅ Kvinder får krisereaktioner efter spiralskandalen – nu er der hjælp på vej

Hvilke konsekvenser, kan der være, hvis man genoplever traumer fra barndommen?

- Det kan være rigtig svært at være i kroppen. Selve traumet fylder meget. Det betyder, at man kan have rigtig svært ved at adskille, hvad der sker nu, og oplevelsen fra dengang. 

Hvordan kan man tackle det?

- Det kan være svært. Det er vigtigt at lytte til kroppen. Og tal med en terapeut, hvis du har brug for det. Kontakt Tusaannga. Prøv at bevare roen og træk vejret. Tal med dine nærmeste. 

Tusaannga

Du kan ringe til Tusaannga, hvis du har brug for at tale med en.  

Nummeret er 801180.

Det er anonymt og gratis.

Åbningstider:
Søndag - torsdag 9:00 - 00:00
Fredag - lørdag 09:00 - 04:00
 

Udredning om skandalen

Det er naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA), som står bag tilbuddet om terapi.

Ifølge hende er til de kvinder, der har haft traumer efter spiralopsætningen. 

Afsløringen og omfanget af spiralskandalen har rystet Grønland.

 

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark er enige: Der bliver en udredning af spiralskandalen - men det bliver svært

I torsdags besluttede et enstemmigt Inatsisartut at anmode den danske regering om en udredning af hele spiralkampagnen fra midten af 1960'erne til udgangen af 1991.

Sundhedsområdet blev hjemtaget i 1991 – og det er derfor, at udredningen skal dække årene fra 1970’erne til 1991.