Nye påstande: Der er overlevende hvalpe fra de fremmede hunde i Qeqertarsuaq

Hundeslædeorganisationen vil fortsat forfølge slædehundesagen fra Qeqertarsuaq. Organisationen har nemlig fået meldinger om, at der er overlevende hvalpe efter besøget fra fremmede hunde.
Slædehunde
Slædehundesagen fra Qeqertarsuaq er langt fra slut for hundeslædeorganisationen. Hvalpene her har dog intet med historien at gøre. Arkivfoto. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
24. oktober 2019 06:39

Fornærmelse. Det er hvad nogle af de delegerede på hundeslædeorganisationens generalforsamling i Ilulissat i weekenden følte, da nyheden om at politiet har droppet efterforskningen af hundesagen fra Qeqertarsuaq, kom ud.

SAGENS KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Oktober 2019:

  • Politiet dropper efterforskningen, da sagen i givet fald vil være forældet i retten.

Politiets efterforskning drejede sig om hunde, der er bragt ind i Qeqertarsuaq. Angiveligt hunde af anden race end den grønlandske slædehund og måtte derfor ikke bringes ind Qeqertarsuaq, da byen er en del af et hundeslædedistrikt.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet dropper efterforskning

Politiet valgte at droppe efterforskningen, da man fandt frem til, at hundene i givet fald måtte være blevet bragt ind i første halvår af 2017. Dermed ville sagen være forældet, hvis den skulle ende i retten.

- Det var nogle, der blev fornærmede. Vi har endnu ikke holdt vores første møde. Når vi har fået alt vores nødvendige baggrundsmateriale, begynder vi vores arbejde, siger Johan Olsen.

Nye påstande om overlevende afkom

Han er den nye formand for hundeslædeorganisationen KNQK, og han lægger ikke skjul på, at organisationen er skuffet over, at efterforskningen er blevet afsluttet, uden at sagen har ført til noget som helst. For sagen er bestemt ikke slut for organisationen.

- Denne her sag skal fortsætte. Under alle omstændigheder, siger Johan Olsen:

- Vi har hørt, at der er overlevende afkom fra de fremmede hundearter. Jeg siger det uden at kunne bevise det. Men der skulle være billeder af dem.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af hunde

Jens Immanuelsen er naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug (S). Det var hans departement, der anmeldte sagen til politiet - men kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget, hvad han vil gøre nu.

- Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke udtale mig om, hvad vi herefter vil gøre. Men vi vil selvfølgelig gerne se politiets afgørelse, siger han.

Jens Immanuelsen har heller ikke hørt noget om, at der skulle være overlevende afkom fra de fremmede hundearter, som i første halvår af 2017 skulle være blevet bragt til Qeqertarsuaq.

- Overhovedet ikke. Det eneste som jeg har jeg kendskab til er, at de påståede hunde skulle være blevet aflivet, siger Jens Immanuelsen.

LÆS OGSÅ Protektor og medlem af Inatsisartut går ind i slædehundesag: - Vi bør lære af det her

Slædehundeorganisationen, hvis nye bestyrelse blev valgt søndag i Ilulissat, vil i den kommende tid revurdere deres behandling af slædehundesagen fra Qeqertarsuaq.