Slædehundesag: Politiet dropper efterforskning

Politiet har valgt at droppe efterforskningen i kontroversiel sag, hvor der er påstand om, at fremmede hunde er bragt ind i Qeqertarsuaq, der er et slædehundedistrikt.
Slædehundesagen er forældet og ender uden en bøde til den person, som der er påstand om, har indført fremmede hunde til slædehundedistriktet. Arkivbillede af hund, der ikke har noget med sagen at gøre. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
21. oktober 2019 08:15

Slædehundesagen fra Qeqertarsuaq ender alligevel ikke med en bøde. Den ender faktisk med slet ingenting. 

Politiet er nemlig nået frem til, at sagen er forældet, hvis den skulle ende i retten. 

- Jeg kan oplyse, at det som politiet har fundet frem til er, at vi må lægge til grund, at indførsel af hunde i givet fald har fundet sted i første halvår af 2017, siger Morten Nielsen, der er chefanklager hos Grønlands Politi.

SAGENS KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Politiet kommer først ind i sagen i juli 2019 efter en anmeldelse fra Selvstyret. Og tidspunktet er i følge Morten Nielsen af afgørende betydning i politiets efterforskning af sagen. 

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af hunde

- I denne sag har har vi måttet lægge til grund, at indførslen af hunde - uanset hvor mange, der måtte være tale om - er sket i første halvår i 2017. Og det er indførslen, der er en lovovertrædelse - ikke at der er hunde, som ikke er slædehunde i et hundeslædedistrikt. Derfor stod det klart, at denne her eventuelle forbrydelse i givet fald vil være forældet, siger Morten Nielsen.

Hundeslædekørere udelukket

Politiets henlæggelse af sagen skyldes også, at anmeldelsen er en bødesag.

- Det, som vi gør i relation til en given kriminalsag er, at vi interesserer os for i virkeligheden kun for sagen så langt, at vi kan vurdere, at der er grundlag for, at vi kan prøve at stille nogen for et kriminalretligt ansvar. Når først vi har fastslået, at det ikke er tilfældet, så fortsætter vi ikke efterforskningen, forklarer Morten Nielsen.

For at beskytte slædehunderacen i Grønland er det udelukkende grønlandske slædehunde, der må opholde sig i slædehundedistriktet, ligesom det er strengt forbudt at medbringe hunde af anden race til det område.

LÆS OGSÅ Protektor og medlem af Inatsisartut går ind i slædehundesag: - Vi bør lære af det her

Dog er der i loven om slædehunde samt hunde- og kattehold ingen specifikke forbud mod raceblanding mellem slædehunde og hunde af en anden race end den grønlandske slædehund.

Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, fik i januar 2018 besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i Qeqertarsuaq. Offentligheden fik dog først kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukkede hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

Kommune Qeqertalik har tidligere bekræftet, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde, en tæve og hendes ene overlevende hvalp, efter ønske fra ejeren.

Sagen har også ført til, at den første DNA-undersøgelse nogensinde af den grønlandske slædehund er blevet lavet.