Slædehundesag: Politiet har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af hunde

Politiet i Grønland har en fået anmeldelse i slædehundesagen. Påstanden er, at to hunde af en anden race end den grønlandske slædehund er indført til Qeqertarsuaq fra Nuuk.
Grønlands Politi er ved at undersøge, om der vitterligt er blevet fragtet fremmede hunderacer ind slædehundedistriktet. Billedet har intet med artiklen at gøre. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
14. oktober 2019 06:12

Total udelukkelse af slædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i dette års grønlandsmesterskab i hundeslædeløb. Den første DNA-undersøgelse nogensinde af den grønlandske slædehund. Og aflivning af en mistænkt tæve og hendes ene overlevende hvalp.

SAGENS KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Det er, hvad der skete, da mistanken om at to hunde af en anden race end den grønlandske slædehund i sommeren 2017 var blevet indført til Qeqertarsuaq fra Nuuk, kom frem sidste år.

En sag, der kom i offentlighedens søgelys, efter at hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat for et år siden udelukkede slædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk. Organisationen var nemlig bange for, at hundene fra området kunne være blevet blandet op med en anden hunderace - og organisationen vil beskytte og sikre den grønlandske slædehund mod krydsning med andre racer.

LÆS OGSÅ Hundeslædeførere mistænkt for sammenblanding af hunde

Politiet undersøger anmeldelsen

Og nu er sagen så nået frem til anklagemyndighedens bord. Det bekræfter Grønlands Politi, der har fået anmeldelsen af selvstyret. 

- Jeg kan godt bekræfte, at vi har modtaget anmeldelse fra Grønlands Selvstyre om en mulig overtrædelse af loven om hunde og kattehold, siger Morten Nielsen, der er chefanklager hos Grønlands Politi.

Politiet er derfor nu ved at undersøge, om der vitterligt er blevet fragtet fremmede hunderacer ind slædehundedistriktet.

- Det, som politiet skal forholde sig til, er, om der er begået en lovovertrædelse, og om det er en lovovertrædelse, som kan medføre en foranstaltning i form af en bøde eller noget lignende, forklarer Morten Nielsen.

LÆS OGSÅ DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt

Udsigt til sanktion: Bøde

Morten Nielsen kan endnu ikke sige, hvilke sanktioner der vil være i slædehundesagen fra Qeqertarsuaq.

- Men jeg kan sige, at overtrædelser af hundeloven typisk vil medføre en bøde, siger Morten Nielsen.

For at beskytte slædehunderacen i Grønland er det udelukkende grønlandske slædehunde, der må opholde sig i slædehundedistriktet, ligesom det er strengt forbudt at medbringe hunde af anden race til det område.

Dog er der i loven om slædehunde samt hunde- og kattehold ingen specifikke forbud mod raceblanding mellem slædehunde og hunde af en anden race end den grønlandske slædehund.

Naalakkersuisut har dog i foråret udsendt en høring om en ny lov, der skal modernisere lovgivningen for slædehunde samt hunde- og kattehold i Grønland. Her er der blandt andet slået fast, at Naalakkersuisut skal kunne fastsætte nærmere regler om blandt andet avl, opdræt og parring.

Antallet af de grønlandske slædehunde er hastigt på vej ned. Der findes i dag omkring 15.000 slædehunde her i landet - i løbet af de sidste 20 år er det en halvering.

LÆS OGSÅ To hunde aflivet i Qeqertarsuaq