Doris Jakobsen Jensen er protektor for hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat. Arkivfoto.Foto: Arctic Circle

Protektor og medlem af Inatsisartut går ind i slædehundesag: - Vi bør lære af det her

Doris Jakobsen Jensen (S) efterlyser smidigere arbejdsgange, når der er mistanke om indførsel af fremmede hunderacer i slædehundedistrikterne.

Politiet i Grønland er i disse dage ved at undersøge, om der er blevet fragtet fremmede hunderacer ind i Qeqertarsuaq.

Det sker efter en anmeldelse fra selvstyret.

Siden januar 2018 har der nemlig været mistanke om, at hunde af en anden race end den grønlandske slædehund er kommet til Qeqertarsuaq. Da fik hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat nemlig en anmeldelse fra lokale hundeslædekørere i Qeqertarsuaq om, at der i sommeren 2017 muligvis var indført hunde af anden race end den grønlandske slædehund til Qeqertarsuaq.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af hunde

Og det kan ikke accepteres, mener protektor for organisationen, Doris Jakobsen Jensen, der også er medlem af Inatsisartut for Siumut.

- Denne sag er meget beklagelig og kan ikke accepteres. Derfor er det ønskeligt, at der bliver indført smidigere arbejdsgange ved sådanne sager, så der kan handles hurtigere, siger Doris Jakobsen Jensen.

Hun har derfor til efterårssamlingen i Inatsisartut sendt et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut skal pålægges at undersøge, hvorledes den fremtidige opretholdelse af den grønlandske hunderace samt hundeslædevæddeløb som en del af vores kultur kan sikres.

- Jeg mener, at vi bør lære af denne her sag. Derfor anbefaler jeg, at der bliver indført en lov, der beskytter slædehunden, siger Doris Jakobsen Jensen.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af hunde

Doris Jakobsen Jensen lægger ikke skjult på i sit beslutningsforslag - der skal førstebehandles i Inatsisartut 7. november - at sagen fra Qeqertarsuaq har afstedkommet chokbølger.

- Derfor anbefaler jeg som protektor for hundeslædeorganisationen, at der indføres smidigere arbejdsgange for at beskytte den grønlandske slædehund, siger Doris Jakobsen Jensen.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Siumuts Jens Immanuelsen, siger KNR, at Naalakkersuisut er ved at udarbejde en ny lov, der udelukkende skal omhandle slædehunde.

- Og med den nye lov vil mange forhold blive strammet op. Og loven vil kun være gældende for den grønlandske slædehund. Og vil dermed også sikre beskyttelsen af grønlandske slædehund i hundeslædedistrikterne, siger han.

Jens Immanuelsen forventer at forslaget om ny lovgivning på slædehunde vil komme i behandling hos Inatsisartut på forårssamlingen i 2020.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt