Torben M. Andersen: Mere uddannelse skal fjerne proppen i væksten
Der blev smågrinet i kantinen på Ilisimatusarfik, da Torben M. Andersen tirsdag formiddag gjorde det klart for tilhørerne, at uddannelse er vigtig.
Formanden for økonomisk råd konstaterede selv, at det var en nem anbefaling at lufte, når man står på et universitet.
Ikke desto mindre er netop uddannelse et af de vigtige elementer i at forbedre Grønlands økonomi, slog Torben M Andersen fast efterfølgende.
LÆS OGSÅ Reform af folkeskolen udskyder løsning af problemerne
Men hvorfor er det vigtigt, at få gjort noget ved uddannelsesområdet for at forbedre økonomien. Formanden for Økonomisk Råd siger nemlig selv, at det det går udemærket med de grønlandske finanser.
- Udgangssituationen i økonomien er ganske god. Der har været pæn vækst, beskæftigelsen har været stigende, og der har ikke været store gældsproblemer (for landskassen red.) og den slags ting, siger han.
Men selvom økonomien kører der ud af, så retter den samtidig en kraftig projektør mod en hindring for væksten. Noget står på bremsen i den økonomiske racerbil.
LÆS OGSÅ Krav til vigtige målinger i folkeskolen blev sløjfet
- Hvis man skal have mere aktivitet. Så er der simpelthen ikke de folk, der har de nødvendige kvalifikationer. Så allerede nu har man altså ramt den barriere. Selvom der stadig er en lang liste med ting, hvor der er behov for ehvervsudvikling, og at få en bredere erhvervsstruktur, så man kan få højere velstand., siger han.
Ifølge Torben M. Andersen er der dog mulighed for flytte barrieren, lette på bremsen og skubbe væksten fremad.
Og her er vi tilbage ved det vigtige uddannelsessystem. I 2016 havde knap 62 procent af befolkningen over 17 år ikke en uddannelse over 10. klasse.
LÆS OGSÅ Økonomisk Råd uddeler hård kritik
Derfor skal flere have en uddannelse. Det vil hjælpe væksten og velstanden.
Så mere uddannelse er både nødvendig, men også mulig at gøre noget ved fra politisk side, siger formanden for Økonomisk Råd.
- Der er et enormt behov for at få lavet en indsats der. Og det er ikke noget der handler om de institutionelle rammer. Det handler om basisaktiviteter startende i folkeskolen og måske før for at ændret kursen, siger han.
LÆS OGSÅ Økonomisk Råd holder seminar
Med et nyt naalakkersuisut på trapperne og fire år til næste valg er der mulighed for at få truffet nogle beslutninger. Og det er på høje tid, at få det gjort, siger Torben M. Andersen.
- Inden man får gjort noget ved det nu, så vil vi også om 5-10-15 år stå og snakke om de samme problemer, så derfor er det på høje tid, at få gjort noget ved det, siger han.