Ekspert om grundstødt passagerskib: - Man har nærmest ventet på, at det ville ske

Selskabet bag det grundstødte Ocean Explorer i Østgrønland skal selv betale for at komme fri. Det samme gælder, hvis folk ombord skal evakueres, så længe deres liv ikke er fare, siger ekspert.
14. september 2023 07:55

Rettelse: I en tidligere version fremgik det, at de grønlandske myndigheder og den danske stat kan ende med udgiften for at evakuere mennesker ombord på Ocean Explorer. Det er nu rettet i sidste afsnit af historien.

Så skete det, som mange længe har advaret om:

Et stort passagerskib er kommet i problemer i et øde område af Arktis.

- Man har nærmest ventet på, at det ville ske. Man har jo en øget trafik af skib i Grønland og de arktiske farvande og især af krydstogtskibe.

Sådan lyder reaktionen fra Philip Max Cossen, skibsfører og lektor i søret ved SIMAC, tidligere kendt som Søfartsskolen, i Svendborg i Danmark.

Heldigvis er ingen af de 206 mennesker ombord på krydstogtskibet Ocean Explorer, der siden mandag har været stødt på grund i Alpefjorden i Østgrønland, i fare.

Det oplyser Arktisk Kommando igen så sent som onsdag morgen.

Men udsigten til, at skibet kommer fri ved hjælp af højvande, ser dårlig ud, siger Philip Max Cossen.

- Ocean Explorer har jo ligget der et par dage nu, og selv om der er udsving i mængden af højden af højvande og lavvande, tænker jeg, at udsvingene på en eller to dage ikke gør den store forskel. Hvis skibet kunne bringe sig selv fri igen ved hjælp af egen kraft, havde det nok gjort det.

God forretning for andre skibe at hjælpe 

Personale fra Sirius-patruljen har ifølge Arktisk Kommando været ombord på Ocean Explorer. Herfra er meldingen, at skibet "ikke har taget alvorlig skade af grundstødningen."

Skibet er ejet af det danske rederi, Sunstone. Lige nu er Ocean Explorer dog chartret af det australske turistselskab, Aurora Expeditions, oplyser Sunstone til KNR. De henviser derfor til rejseselskabet for en kommentar. 

Foreløbig har Aurora Expeditions dog ikke vendt tilbage på KNRs henvendelse.

Ifølge Philip Max Cossen er det som udgangspunkt rederiet bag et skib, der skal sørge for, at det kommer videre på vandet. Udgifterne til det bliver som regel dækket af rederiets forsikring. 

- Man kan ikke bare efterlade et skib som her. De har en forsikring, der dækker, at de skal fjerne deres skib, når de er færdige, og de bør også have en forsikring, der dækker bjerglønnen, siger Philip Max Cossen.

Hjælpen kan ske fra et selskab, der har ekspertise i at trække eller bjærge skibe fri. Det kan også komme fra større skibe i nærheden, der har kundskab, hestekræfter og tilpas dybdegang til at assistere Ocean Explorer, siger Philip Max Cossen.

Og der er mange penge i at hjælpe et grundstødt skib for andre rederier .

- Det kan være alt fra to-tre procent af skibets værdi til 11-12 procent af skibets værdi. Jeg kan se, at byggeomkostninger på skibet er 60 millioner dollars, så kan bjærgningsfartøjet godt være heldig at få tre-fire millioner dollars for sådan en bjærgningsoperation. Det er også en slags penge, siger Philip Max Cossen.

Redning af mennesker er selskabets regning

Arktisk Kommando har sendt inspektionsskibet Knud Rasmussen mod det grundstødte skib.

Samtidig oplyste Arktisk Kommando tirsdag, at et andet krydstogtskib er blevet bedt om at i blive i nærheden, "så det kan assistere, hvis situationen skulle udvikle sig," oplyser Arktisk Kommando på sin Facebookside.

Hvis det ender med, at der er behov for at evakuere menneskerne ombord, er det også rederiets ansvar i første omgang, siger Philip Max Cossen.

- Det er ubetinget rederiet, der har et ansvar for at få menneskerne af skibet. Og hvis de ikke kan gøre det, skal de igen søge assistance for at få fjernet menneskerne, hvis der er fare for dem, siger han. 

Alle krydstogt- og ekspeditionsskibe, som ønsker at sejle i Nationalparken i Østgrønland, skal have en ekspeditionstilladelse af selvstyret. Den sikrer blandt andet, at selskaberne bag har en forsikring, som dækker udgifter til blandt andet rednings- og sygetransport.

Ifølge internationale aftaler er alle skibe, mennesker og samfund dog forpligtet til at redde menneskeliv. Og skulle det blive nødvendigt, er det Arktisk Kommando, som har det primære ansvar for evakueringer til søs.

Men staten, som Arktisk Kommando hører ind under, vil skulle kompenseres af krydstogtskibets forsikringer, hvis de har behov for evakueringer.