KNI lander halvårsoverskud i skyggen af regnskabsskandale

Det lykkes detailkoncernen at hive et overskud hjem, men resultaterne er stadig tynget af omfattende regnskabsfejl, der har kostet koncernen millioner af kroner.
KNI arbejder på at styrke kontrolmiljøet omkring forskellige regnskabsposter, så der kan undgå skandaler i fremtiden. - Det forventes, at det optimerede proces- og kontrolmiljø vil blive sat i drift i foråret 2022, skriver ledelsen. Foto © : KNI
Skrevet af Mathies Hvid Toft
13. februar 2022 15:43

KNI er i gang med et stort oprydningsarbejde efter at have kørt med massive regnskabsfejl i årevis.

Halvårsrapporten for 2021/22 bærer i den grad præg af, at der har været store problemer med økonomien.

LÆS OGSÅ Vidne i retten om tidligere KNI-direktør: At arbejde under Peter var som at være med i en psykologisk thriller

Der er for eksempel ikke nogen tidligere resultater at sammenligne med fordi, at der ikke er korrigeret for de mange forkerte tal i halvårsregnskaberne.

Derfor er det svært at konkludere om koncernen har fremgang eller tilbagegang. Ikke desto mindre endte resultatet i perioden på samlet 32,5 millioner kroner efter skat.

Omsætningen endte på 1,24 milliarder kroner.

Neqi kører med millionunderskud i stedet for overskud

I regnskabet kan man læse, at der i dette regnskab er indregnet negative korrektioner på 20,8 millioner kroner.

Ledelsen, der er anført af administrerende direktør Jeppe Jensen, skriver i regnskabet:

Skandaler i KNI A/S

  • En sag om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle sidste år i november, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser konkluderede ledelsen i oktober, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen. Han er blevet politianmeldt i den sag.
  • Siden sagerne begyndte, er Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

- Det udestår fortsat at gennemføre analyser med henblik på at opnå en større sikkerhed for værdiansættelsen af de opgjorte lagerbeholdninger og analyse af at anlægsaktiver indregnes korrekt, står der.

LÆS OGSÅ Omfattende regnskabssvindel høvler trecifret millionbeløb af KNI-værdi

Der henvises til datterselskabet Neqi, der har vist sig at køre med millionunderskud stik mod, hvad regnskaberne ellers har vist de fleste år.

- Da det efter tilbageførslen af tidligere uberettigede transaktioner viser sig, at Neqi A/S igennem en længere årrække har været underskudsgivende. KNl er i dialog med dets ejere om håndteringen af denne problemstilling, står der om underskuddene i slagteriet.

Barberer millionlunser af det forventede årsresultat

Samtidig fremgår det, at KNI arbejder på at styrke kontrollen omkring forskellige regnskabsposter, så der kan undgås skandaler i fremtiden.

- Det forventes, at det optimerede proces- og kontrolmiljø vil blive sat i drift i foråret 2022, skriver ledelsen.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede: Manglende millioner i KNI må ikke gå ud over kunderne

Regnskabsskandalen har kradset i KNI’s muligheder for at investere. Der er barberet 50 millioner kroner fra den post, så der kun blev investeret 71,8 millioner kroner i koncernen i halvåret.

Samtidig sænker KNI forventningerne til resultater for hele året.

Der dykker med 34 millioner kroner til et forventet overskud på 85 millioner kroner i stedet for et overskud på 119 millioner kroner.

KNI kører med forskudt regnskabsår. halvårsregnskabet dækker for perioden 1. april til 30. september 2021.

Medarbejder blev politianmeldt

KNI oplyste i forbindelse med årsregnskabet 2020/21, at man politianmeldte en medarbejder. KNI’s direktør ville dog Jeppe Jensen ikke sige, hvem der blev politianmeldt.

- Endelig er det konstateret, at den politianmeldte medarbejder i tillæg med den almindelige lønudbetaling med rettelig indeholdt a-skat, har haft en praksis med udbetaling af vederlag (ofte bonus) udenom lønkontoret til en række medarbejdere uden tilbageholdelse af kildeskat, stod der i regnskabet.

Ledelsen kom dog ikke ind på beløbet dengang.

Sermitsiaq.ag har dog tidligere erfaret, at et unavngivet medlem af KNI’s ledelse har overført 7.566.403,46 kroner til et nært familiemedlem mellem 2013 og 2018.