Múte B. Egede: Manglende millioner i KNI må ikke gå ud over kunderne

KNI skal løse økonomisk rod i selskabet, uden det kommer til at koste for den almindelige borger, siger formanden for Naalakkersuisut.
- Borgerne skal ikke rammes af konsekvenser efter de ting, der er sket, siger Múte Bourup Egede om KNI's skandaleramte økonomi. Foto © : Malik Brøns
15. oktober 2021 05:33

Det må ikke gå ud over kunderne, at KNI har mistet 112 millioner kroner, fordi der gennem flere år er blevet snydt med det selskabets regnskaber.  

Sådan lyder det fra formand for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede (IA). 

- Naalakkersuisut kan ikke blande sig i den daglige drift. Men vi har fremlagt vores ønske på vegne af ejerne ved generalforsamlingen, og det er, at borgerne ikke skal rammes af konsekvenser, siger Múte Bourup Egede til KNR.  

LÆS OGSÅ KNI-direktør om skandaler: Vi skal have visket tavlen ren

Reaktionen fra Naalakkersuisuts formand kommer efter, at KNI's nye ledelse i sidste uge lagde frem, at der gennem flere år er foregået omfattende regnskabsmanipulation og dokumentfalskneri

Skandaler i KNI A/S

  • Sagen om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle sidste år i november, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser kan ledelsen nu konkludere, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den bortviste direktør Peter Grønvold Samuelsen. Han er blevet politianmeldt i den sag.
  • Siden sagerne begyndte, er den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

Fusk, som gør, at selskabet, der ejes af Selvstyret, har mistet 112 millioner kroner. 

Og for Múte Bourup Egede er det altså afgørende, at arbejdet med at bringe orden i KNI's økonomi igen, ikke kommer til at påvirke den enkelte kundes pengepung - for eksempel i form af højere priser i dagligvarerbutikkerne. 

- KNI og dets datterselskaber, som for eksempel Pilersuisoq, har en central rolle i forsyning af kysten. Derfor har virksomheden også en central rolle i folks dagligdag, siger Múte Bourup Egede og slår fast: 

- Virksomheden er hårdt ramt, og vi kan ikke acceptere de ting, der er sket. Der er en stor opgave der skal løftes. Derfor har jeg på vegne af ejerne fremlagt et klart ønske: Folk skal ikke rammes af konsekvenser efter de ting, der er sket. 

Svindlen i KNI har indtil videre resulteret i en politianmeldelse af en medarbejder. 

Selskabets ledelse har gjort klart, at selv om KNI er rystet i sit fundament, står det umiddelbart stadig stabilt med en egenkapital på 1,375 milliarder kroner.