KNI-direktør om skandaler: Vi skal have visket tavlen ren

Der ligger en stor omgang oprydningsarbejde forude for KNI, siger koncernens nye direktør, der dog ikke varsler fyringer.
- Det er jo kun ganske få mennesker, der har været involveret i de her sager. Derfor er det kommet som et chok for rigtig mange medarbejdere. Så vi skal have talt sagerne godt i gennem internt i KNI, siger KNI's direktør Jeppe Jensen.  Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
12. oktober 2021 05:42

Der skal ryddes op, og så skal der ro på. 

Det er målet for KNI de kommende måneder, lyder det fra det skandaleramte selskabs nytiltrådte direktør. 

- Den vigtigste opgave er lige nu at få ryddet op. Vi skal have visket tavlen ren. Og så ligger der også en rigtig vigtig opgave i at få ro omkring KNI. Ikke mindst internt i selskabet. Det er jo kun ganske få mennesker, der har været involveret i de her sager. Derfor er det kommet som et chok for rigtig mange medarbejdere. Så vi skal have talt sagerne godt i gennem internt i KNI, siger Jeppe Jensen. 

LÆS OGSÅ Omfattende regnskabssvindel høvler trecifret millionbeløb af KNI-værdi

I begyndelsen af august satte han sig i direktørstolen hos Grønlands største handels- og servicevirksomhed, KNI. 

En virksomhed, som det seneste år har været præget af skandaler. Fra regnskabssnyd til seksuelle krænkelser. 

Skandaler i KNI A/S

  • Sagen om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle sidste år i november, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser kan ledelsen nu konkludere, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den bortviste direktør Peter Grønvold Samuelsen. Han er blevet politianmeldt i den sag.
  • Siden sagerne begyndte, er den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

112 millioner mangler 

Fredag kom koncernens nye ledelse så med nye oplysninger om sagernes omfang og konsekvenser. 

Blandt andet står det nu klart, at den omfattende svindel har kostet KNI 112 millioner kroner.   

- Jeg tror, det kom bag på de fleste, at der var så meget. Og der er jo kommet mere frem undervejs. Så ja, det har ikke været noget, jeg havde tænkt skulle være så omfattende, som det har været. Men det er nu engang situationen, og så må vi tage den derfra, siger Jeppe Jensen. 

Ingen fyringer på trapperne

Han understreger, at KNI's ledelse endnu ikke har det fulde overblik over skandalerne.  

-  De enkelte enheder har ikke været så økonomisk gode, som vi havde regnet med. Det drejer sig blandt andet om Neqi, som har en anstrengt økonomi nu, kan vi se. Men det er dét, vi skal arbejde videre med de næste par måneder, og når vi har fået det overblik, kan vi sige mere om, hvad vi kan gøre. 

Men der er ikke fyringer på vej, siger direktøren. 

- Nej, der er ikke planlagt nogen fyringer, og som jeg nævnte før, må vi se, hvordan virksomheden ser ud, når vi har det fulde overblik. 

Stolthed trods ridser i lakken

De kommende måneder kommer KNI til at have især to fokuspunkter, forklarer Jeppe Jensen.

- Det bliver at få ryddet op, fordi der ligger stadig nogle komplicerede sager, som er i gang. Og så at få medarbejderne til at blive stolte over vores arbejdsplads, som har fået nogle ridser i lakken det seneste stykke tid. 

LÆS OGSÅ Efter skandalesag: Naalakkersuisut takker whisteblowere i KNI

Han oplyser, at KNI har sat gang i en række tiltag for at undgå seksuelle krænkelser og regnskabssnyd i fremtiden.

Virksomheden har blandt andet fået en ny chikanepolitik og opdateret sin whistleblowerordning.