Efter skandalesag: Naalakkersuisut takker whisteblowere i KNI

Naalakkersuisoq Kalistat Lund takker de whistleblowere, som fik skeletterne til at rasle ud af skabene i KNI.
Pilersuisoq er en del af KNI sammen med Polar Oil og Neqi. Arkivfoto
Skrevet af Christine Hyldal
09. oktober 2021 11:14

Sexchikane, politianmeldelser og regnskabsfusk har klæbet sig til KNI i det sidste år. 

Koncernen er på dagens generalforsamling ikke bange for at bruge ordet ”rædselsår”. Og naalakkersuisut takker nu de whistleblowere i KNI, som fik skeletterne til at vælte ud af skabene:

- Jeg vil i gerne takke de whistleblowere, der har haft modet til at stå frem. Det har hjulpet til, at selskabet har kunnet sætte en stopper for de uacceptable forhold og hændelser, siger naalakkersuisoq Kalistat Lund (IA). 

LÆS OGSÅ KNI starter generalforsamling i skyggen af tunge skandalesager

Han deltog på generalforsamlingen på vegne af formand Muté B. Egede (IA), som var forhindret.

Undersøgelser både eksternt og internt

Flere whistleblowere har fortalt om mistrivsel blandt medarbejdere og uregelmæssigheder i KNI's regnskaber.

Skandaler i KNI A/S

  • Sagen om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle sidste år i november, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser kan ledelsen nu konkludere, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den bortviste direktør Peter Grønvold Samuelsen. Han er blevet politianmeldt i den sag.
  • Siden sagerne begyndte, er den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

Karakteren og alvoren i sagerne gjorde, at der blev sat undersøgelser i gang med bistand fra advokater og revisionsselskaber. Både internt og af eksterne jurister og revisionsselskaber.

- Det er mit ønske, at vores selskaber i Grønland tager ved lære af denne situation og vigtigheden af, at man har en professionel whistleblower-ordning, som kan tage hånd om uacceptable forhold, der ikke som normalt bringes op for ens leder, siger Kalistat Lund.

LÆS OGSÅ Sexchikane, regnskabsfusk og politianmeldelse: Det har været et rædselsår for KNI

Sagerne i KNI handler om massive regnskabsfejl og regnskabsmanipulation gennem 10 år, der vil koste samfundet 112 millioner kroner. 

Selskabets lagerværdier har været kunstigt højt værdisat i årevis, og lige nu har ledelsen i selskabet en undersøgelse i hånden foretaget af revisionsfirmaet PwC. 

Den har medført bortvisninger, og i et tilfælde er der indgivet anmeldelse til politiet om dokumentfalsk og bedrageri, sagde bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen på generalforsamlingen i dag.

Flere anmeldelser kan være på vej

Han vil ikke udelukke, at der kommer flere anmeldelser. Og Nalakkersuisut hæver nu stemmen overfor det selvstyreejede selskab: 

- Naalakkersuisut ser på dette med det største alvor og forventer, at selskabets ledelse gør alt, hvad der står i deres magt for igen at skabe ordentlige forhold og sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for deres medarbejdere, siger Kalistat Lund. 

- Naalakkersuisut vil under denne generalforsamling minde selskabet om, at I er skabt for og ejet af det grønlandske folk. I står for forsyningssikkerheden mange steder i vores land og har til dagligt den vigtige opgave at servicere vores borgere.

LÆS OGSÅ Omfattende regnskabssvindel høvler trecifret millionbeløb af KNI-værdi

- I denne sammenhæng vil Naalakkersuisut slå fast, at en genopretning af selskabet, og de omkostninger som er forbundet med de uheldige omstændigheder, som selskabet er blevet bragt i, IKKE skal dækkes af forbrugeren. Det er vigtigt for Naalakkersuisut, at forbrugerne ikke bliver ramt af prisstigning eller forøgede omkostninger.

Men regnskabsskandalen er ikke den eneste sag, der har rystet den milliardstore koncern. 

Det har en række alvorlige anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen også gjort.

Flere kvinder har siden anmeldt den nu tidligere direktør til politiet for blufærdighedskrænkelse. Episoderne skal være sket, mens de var ansatte i KNI.

Dén sag skal for retten i starten af december.