Sexchikane, regnskabsfusk og politianmeldelse: Det har været et rædselsår for KNI

Det var en bevidst handling, at der blev lavet regnskabskorrektion i KNI. Og det skete i et tæt samarbejde mellem centrale medarbejdere i regnskabsafdelingen, siger bestyrelsesformand. 
Koncernen har trukket den ene dårlige overskrift efter den anden i løbet af det seneste år: Regnsskabssjusk og seksuelle krænkelser og politianmeldelser har historierne handlet om.  Foto © : KNI
08. oktober 2021 11:10

- Endnu et regnskabsår er afsluttet i KNI A/S, og lad det være sagt med det samme: 2021 har absolut ikke været et sædvanligt regnskabsår for koncernen.

- På sidste års regnskabsår kunne vi berette om en virksomhed, der fortsat gik i den rigtige retning. Det er der stadig rigtig mange ting, der gør.

- Desværre har vi i det forgangne år også vist, at vi ikke har kendt det fulde billede.

Lager​skandale i KNI - sagen kort
  • KNI har siden 2010 haft systematiske fejl i deres registrering og opgørelse af KNI’s lagre.
  • Det har betydet, at lagrene i de første tre år siden 2010 har været værdisat 70 millioner kroner for højt, og i de sidste syv år 50 millioner kroner for højt.
  • Fejlen skyldes en menneskelig programmering i KNI’s systemer, men KNI har ikke noget bud på, hvem der står bag.
  • Fejlen betyder, at selskabet skal nedskrive dets egenkapital med 50 millioner kroner ved halvregnskab i december.
  • Fejlen får ifølge KNI ikke ”væsentligt effekt på selskabets økonomiske stilling, herunder driftsresultaterne.”

Sådan indleder Lars Borris Pedersen, bestyrelsesformand i KNI, sit oplæg på dagens bestyrelsesmøde i koncernen, som har trukket den ene dårlige overskrift efter den anden i løbet af det seneste år: Regnsskabssjusk og seksuelle krænkelser og politianmeldelser har historierne handlet om. 

LÆS OGSÅ KNI starter generalforsamling i skyggen af tunge skandalesager

Flere whistleblowere har fortalt om mistrivsel blandt medarbejdere og uregelmæssigheder i koncernens regnskaber. Karakteren og alvoren i sagerne gjorde, at der blev sat undersøgelser i gang med bistand fra advokater og revisionsselskaber.

- Konklusionen af disse undersøgelser har medført bortvisninger, og i et tilfælde er der indgivet anmeldelse til politiet om dokumentfalsk og bedrageri, siger Lars Borris Pedersen.

Der kan komme flere anmeldelser

Derudover er Skattestyrelsen også blevet orienteret om enkelte forhold. Og bestyrelsesformanden vil ikke udelukke, at der kommer flere anmeldelser.

- Den interne undersøgelse bekræftede, at varebeholdninger var opgjort forkert for 2013 og 2014, og at fejlen både påvirkede 2013 og 2014 i regnskabet men også de efterfølgende år, siger Lars Borris Pedersen.

Den interne undersøgelse vurdere, at der var tale om menneskelige fejl. Men bestyrelsen valgte at udvide undersøgelsen og i første omgang lade revisionsfirmaet Deloitte undersøge de regnskabsmæssige effekter.

Senere så bestyrelsen sig dog nødsaget til at hive endnu et revisionsfirma, PwC, ind for at se nærmere på sagen. Og selskaberne når frem til en lidt anden udlægning, end KNI selv.

LÆS OGSÅ KNI får ny direktør

- Konklusionen er, at det ikke er en menneskelig fejlhåndtering af en lagerfil eller systemfejl, der er den bagvedliggende årsag til de fokerte opgørelser af varebeholdningen, siger Lars Borris Pedersen. 

- I stedet er der tale om bevidst handling, som er skjult for den daglige ledelse, bestyrelsen, revisionen i flere år ved regnskabskorrigerende handlinger udført i et tæt samarbejde af centrale medarbejdere i regnskabsafdelingen.

Anklager førte til bortvisning

Men regnskabsskandalen er ikke den eneste sag, der har rystet den milliardstore koncern. 

Det har en række alvorlige anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen også gjort.

Selskabets bestyrelse hørte første gang om mistrivsel og mulig sexchikane på selskabets kontor i Sisimiut fra anonyme medarbejdere i starten af året, fortæller Lars Borris Pedersen.

- Det gav i først omgang anledning til en forundersøgelse, der førte til, at bestyrelsen indgik en fratrædelsesaftale med den administrerende direktør 25. marts 2021, siger han.

Det betyder, at Peter Grønvold måtte stoppe på arbejdet men stadig få løn i en periode. Lønudbetaling blev der dog sat en stopper for senere.

- På baggrund af efterfølgende konstaterede forhold valgte bestyrelsen den 10. juli at bortvise den nu tidligere administrerende direktør, siger Lars Borris Pedersen.

Flere kvinder har siden anmeldt Peter Grønvold Samuelsen til politiet for blufærdighedskrænkelse. Episoderne skal være sket, mens de var ansatte i KNI.

Dén sag skal for retten i starten af december.